Сергей Лавров: Западът упорито се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

Западът предприема упорити опити да превърне Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за сръбския ежедневник Telegraf, цитирано от информационната агенция TACC.

„След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за оформяне на архитектурата на равнопоставена и неделима сигурност в Евроатлантическия регион, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това избраха пътя за разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент. Например, през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, бомбардираха Югославия в продължение на два и половина месеци, а след това в опит да легиримират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово“, подчерта първият дипломат на Москва пред белградското издание.

Съгласно думите му, един от резултатите от антируската линия на Запада „стана режисираният и подкрепяният от Вашингтон и европейските страни въоръжен пуч в Киев от февруари 2014 г. В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и процъфтяваща страна, се оказа въвлечена в кървава междуособица“, допълни Лавров.

„Остава впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени на Запад. Днес се предприемат упорити опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона се изисква следния избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел“, подчерта руският външен министър.

„Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да принудят страната да се откаже от взаимноизгодното сътрудничество с нас. Сръбките братя се противопоставят уверено на това. В Москва оценяват самостоятелния и многовековен независим външнополитически курс на Сърбия, който – разбира се, съм уверен, че отговаря на основните интереси на вашия народ“, коментира Лавров.

Коментари

Задължително поле