Сергей Лавров: Русия няма да се меси в отношенията между САЩ и Иран

Убийството на Сюлеймани минава всякакви граници, смята външният министър

Москва е готова да съдейства за започване на диалог между Вашингтон и Техеран, ако страните са заинтересовани в това. Това заяви по време на пресконференция министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Призоваваме САЩ и Иран да проявяват сдържаност и да решават всички проблеми чрез диалог. Ние сме готови да помогнем, ако страните проявят реален интерес към това“, подчерта Лавров.

Външният министър на Русия обаче е категоричен, че страната му няма да се намесва в отношенията между САЩ и Иран. „Няма да се намесваме, както го казвате, в отношенията между Съединените щати и Иран, ако намесата означава някакви физически действия", обясни той.

Лавров подчерта, че Москва е против всякаква ескалаця на напрежението в района на Персийския залив Според него никой „не може да почувства удовлетворение от случващото се в Близкия Изток, където напрежението нараства и има нервност, която вече се отразява на практическите действия, хората умират от това“.

„Не можем да пренебрегнем факта, че всичко започна от момента, когато преди няколко години Съединените щати заявиха, че „без изключение проблемите и бедите в региона произтичат от дейността на Иран, че Техеран е основният терорист“, въпреки че никой не може да го докаже и че „Иран трябва да спре да влияе върху случващото се около границите му“, заяви министърът. „В същото време Вашингтон наруши задълженията си по ядреното споразумение с Техеран и започна да наказват със санкции всички, които извършват законна търговия с Иран, което също доведе до значително увеличение на напрежението“, допълни Лавров.

Руския външен министър коментира и убийството на генерал Касем Сюлеймани, което стана повод за сериозно напрежение между САЩ, Иран и Ирак. Според него покушението минава всички правови и човешки граници.

Коментари

Задължително поле