Сергей Лавров: Увеличаващото се присъствие на НАТО и ЕС на Балканите води до дестабилизация на Европа

Сергей Лавров

Русия е загрижена от нарастващите усилия на НАТО и Европейския съюз да продължат да "развиват" балканския регион, което води до появата на нови разделителни линии и до дестабилизиране на Европа, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред гръцкия вестник Efimerida.

"Положението на Балканите предизвиква безпокойство", отбеляза министърът. "Виждаме, че НАТО и Европейският съюз засилват усилията си за по-нататъшно" развитие "на региона, а неговите страни са притискани да направят фалшив избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел.

Такива действия, каза той, "водят до по-нататъшна дестабилизация на архитектурата на сигурността в Европа, увеличаване на напрежението и появата на нови разделителни линии".

Министърът добави, че режимът на протекторат в Босна и Херцеговина , който се поддържа благодарение на поста на върховния представител, затруднява развитието на страната и възпрепятства процеса на помирение.

"Върховният представител играе дестабилизираща роля в Босна и Херцеговина", каза той. "Протекторатът ограничава развитието й, процеса на помирение и пренебрегва стриктното изпълнение на мирното споразумение, въпреки че върховният представител е призован да бъде негов надзорен орган".

"Сега те се опитват да дискредитират изборите в Босна и Херцеговина, за да създадат впечатлението, че победата на босненския сръбски лидер Мирослав Додик е незаконна", добави руският министър.

Върховният представител, който е и специален представител на ЕС, има право да анулира решенията на босненските изпълнителни и законодателни органи на всички инстанции и да отхвърли държавни служители на всяко ниво, включително членове на президиума на страната и президента на Република Сръбска, и решенията му не могат да бъдат обжалвани. Тези правомощия не са предвидени в Дейтънското споразумение от 1995 г. и са предоставени на върховния представител по-късно.

Руският външен министър добави, че създаването на "въоръжените сили" на Косово и налагането на 100% данъци върху стоки, внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина, поставя под съмнение репутацията на Европейския съюз, способността му да принуждава косовските власти да изпълняват задълженията си.

"Всъщност, репутацията на Европейския съюз, способността му да принуждава косоварите да изпълняват задълженията си, е съмнителна", каза Лавров. "На този фон сръбското ръководство взема много отговорна линия." Сръбският президент Александър Вучич многократно подчерта, че Белград очаква разрешение на кризата и не планира огледални мерки, за да не обостря допълнително ситуацията."

"Косово продължава да бъде основен източник на нестабилността на Балканите. Прищина не само открито саботира изпълнението на споразуменията, постигнати чрез посредничеството на ЕС в диалог с Белград, но и изпълнява нови провокативни стъпки“, каза министърът. „Вече пет години и половина не се прави нищо за създаването на общността на косовските сръбски общини ".

Премиерът Рамуш Харадинай хвърли пакет от законопроекти в парламентарната процедура, за да създаде пълноправни въоръжени сили в противоречие на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и дори да заобиколи "конституцията" на Косово, каза той. - Ясно е, че те ще бъдат насочени главно срещу сърбите, живеещи в провинцията, особено в северните региони. На 22 ноември, в нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия, Прищина наложи 100% мита върху стоки, внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина. "Според руския външен министър тази мярка има за цел и създаването на невъзможни условия за оцеляването на косовските сърби".

"Има яростна систематична намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Македония, а ежедневно гражданите на страната бяха призовавани да гласуват на референдум на 30 септември за преименуване на балканската държава и приемането на споразумението от Преспа. Референдумът, както знаем, не успя ", сподели министърът.

Според него в тази ситуация в парламента на Македония на 19 октомври "одобрението на конституционните изменения е било извършено чрез изнудване и подкупване на депутати от опозицията". "Чуждестранните дипломати, включително и посланикът на САЩ, взеха пряко участие в това. Сега САЩ полагат неистови усилия за финализиране на сделката в началото на 2019 г.", подчерта Лавров.

"Трябва да се отбележи, че подобна бързина е подчинена изключително на поставената от Вашингтон задача за форсирано вкарване на Македония в НАТО." Спекулациите за необходимостта да се подкрепи споразумението от Преспа за ускорена интеграция в Европейския съюз не издържат на критики ", продължи руският външен министър. „Преговорите за присъединяване на Македония към ЕС може да продължат не едно деситилетие.

Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН трябва да се присъединят към изготвянето на окончателно решение относно външните аспекти на кипърското споразумение, заяви руският външен министър Сергей Лавров, запитан за позицията на Русия по кипърския въпрос.

"Те са все още ангажирани с цялостното, справедливо и трайно уреждане на кипърския проблем. Убедени сме, че окончателното решение в неговите различни параметри трябва да бъде намерено от самите кипърски общности по време на преговорите въз основа на добре известни резолюции на Съвета за сигурност на ООН", каза министърът.

Лавров припомни, че Москва се противопоставя на всякакви опити за налагане отвън на готови рецепти и изкуствени графици. "Нашето предложение за включването на всички постоянни членове на Съвета за сигурност в изготвянето на окончателно решение относно външните аспекти на уреждането остава в сила", добави министърът.

Възстановяването на инфраструктурата на Сирия без предварителни условия и двойни стандарти ще намали миграционната тежест за Европа, заяви руският външен министър, запитан за миграционния натиск върху европейските страни, свързан с конфликта в Сирия.

"Сега са на дневен ред големи задачи за възстановяване на инфраструктурата на Сирия, което изисква съчетаване на усилията на световната общност и международните хуманитарни структури - без предварителни условия и двойни стандарти", каза министърът.

Коментари

Задължително поле