Сериозна лавинна опасност над Банско

Значителна лавинна опасност се наблюдава тази сутрин в района над Банско. В алпийския и преходния пояс опасността е от трета степен, а в горския - от втора. Това съобщават от Avalanche Bulgaria, които следят ситуацията в планината.

Те уточняват, че се очакват ураганни пориви на вятъра днес. Новият сняг на 2200 метра е 14 см за последните 24 часа. Времето е студено, облачно с ниска видимост и със снеговалеж. Препоръката е да се избягват терени извън официалните писти. Като лавинен проблем експертите очертават упорития слаб слой.

"Слоят едра суграшица с пясък на 20 см под повърхността, образувал се преди 48-60 часа по време на предходната буря, си стои и макар и нереагиращ през вчерашния ден, има вероятност да бъде задействан от човешко натоварване при определени условия. Това важи особено за подветрените склонове, които ще добавят значително натоварване върху този слой, както и за стръмни участъци на границата на горския пояс и места, където снежната покривка е по-плитка - около скали и клек", уточняват от Avalanche Bulgaria.

https://www.facebook.com/avalanchebulgaria/posts/268622601411374

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България