СЗО опроверга информациите, че никотинът намалява риска от заразяване с Covid-19

Тютюнопушенето вреди на белите дробове и следователно само изостря ситуацията, когато пушач се заразява с новия тип коронавирус. Припомняйки това в свой бюлетин Световната здравна организация (СЗО) призова медиите и различни коментатори да „сдържат“ разпространението на непроверена информация, че тютюнът уж намалява риска от заразяване с вируса, информира ТАСС.

В бюлетина се подчертава, че COVID-19 е „заразна болест и атакува предимно белите дробове“. В същото време „тютюнопушенето вреди на функцията на белите дробове и това затруднява организма да се бори срещу коронавирусите и други инфекции“.

В хода на проведен на 29 април по инициатива на СЗО анализ на темата за тютюнопушенето е направен извод, че „пушачите са по-склонни да развият тежки заболявания заедно с COVID-19, отколкото непушачите“. В допълнение, тютюнопушенето е повишен рисков фактор за сърдечно-съдови, ракови, респираторни заболявания и диабет.

Преди това учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS), Националния институт за здраве и медицински изследвания (Inserm), AP-HP и Института Пастьор обърнаха внимание на факта, че сред заразените с COVID-19 има доста нисък процент пушачи. В тази връзка те развиха хипотеза, че при заразяване с коронавирус участват рецептори, които реагират на ацетилхолин (химичен предавател на нервно възбуждане) и никотин.

Невролозите и откривателите на никотиновия рецептор Жан-Пиер Шанйо и професор Захир Амур смятат, че този рецептор може да играе „ключова роля в разпространението и патологичната физиология на COVID-19.

В тази връзка СЗО заявява в бюлетина, че проследява новите проучвания, включително тези, занимаващи се с тютюна и COVID-19. Организацията призова „изследователи, учени и медии да проявят сдържаност в разпространението на недоказани твърдения, че тютюнът или никотинът могат да намалят риска от COVID-19“.

„Към днешна дата няма достатъчно информация, която да потвърди, че има някаква връзка между тютюна или никотина и превенцията или лечението на COVID-19“, подчертаха от организацията. СЗО припомни, че тютюнопушенето „убива повече от 8 милиона души по света всяка година“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве