СЗО пак критикува COVID паспортите

Документът задълбочавал неравенствата

Авиационен шеф се обяви против PCR тестовете

Извънредната обстановка се удължава с три месеца

Комисията на Световната здравна организация (СЗО) по извънредната ситуация препоръча на страните да не изискват доказателство за ваксинация като условие за международни пътувания, потвърждавайки изразената си преди позиция, въпреки нарастващата полемика по въпроса, предаде Ройтерс.

Комисията аргументира препоръката си с ограничените доказателства дали ваксинацията срещу COVID-19 намалява възможността хората да предават вируса и с “трайното неравенство в глобалното разпределение на ваксините”. Страните трябва да признаят, че изискването на доказателство за ваксинация задълбочава неравенствата и съдейства за неравноправие в свободата на движение, смята комисията.

Тя информира също, че с три месеца се удължава режимът на извънредна ситуация в глобалното обществено здравеопазване, обявен на 30 януари 2020 г.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус е взел решение въз основа на препоръката на комисията, че пандемията от COVID-19 продължава да представлява извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение.

Комисията, състояща се от 18 независими експерти и 12 съветници, по правило се събира на три месеца. Първото ѝ заседание бе през януари 2020 г. Предишното, шесто заседание, бе на 15 януари т. г.

Междувременно Уили Уолш - генерален директор на ИАТА (Международната асоциация за въздушен транспорт), разкритикува високата цена на масово изискваните PCR тестове за коронавируса, предаде Ройтерс.

Уолш освен това обвини някои компании, че трупат печалби от правените тестове и призова авиоиндустрията да премисли дали PCR изследванията са необходими.

“Цената на PCR тестовете трябва да е значително по-ниска, отколкото е в момента. Смятам, че трябва да просмислим необходимостта от тези тестове”, посочи Уолш.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят