СЗО разследва отново генезиса на COVID-19

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус (на снимката) обяви, че разследването на СЗО от февруари е бил възпрепятствано от липса на данни и прозрачност от страна на Пекин.

В последен опит за установяване на причината за пандемията

26 експерти участват в новия орган 

Световната здравна организация обяви, че новосформиран екип вероятно е последният шанс да бъде открит произходът на COVID-19, предаде Би Би Си. СЗО номинира 26 експерти в новия орган наречен Sago - Научна съветническа група за произхода на нови патогени.

Повече от година и половина откакто вирусът бе засечен в китайския град Ухан, въпросът за възникването му остава неясен.

Екипът ще проучи дали вирусът е “прескочил” от животни към хора на пазарите в Ухан или е “изтекъл” при лабораторен инцидент. Властите в Китай категорично отричат втората теория.

През февруари екип на СЗО, натоварен със задачата да разследва произхода на коронавируса, посети Китай и заключи, че вирусът вероятно е дошъл от прилепи, но е нужна още работа по въпроса. По-късно обаче генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че разследването е бил възпрепятствано от липса на данни и прозрачност от страна на Пекин.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди в началото на тази година разузнавателните служби да изготвят доклад за произхода на COVID-19, който след шест месеца разследване излезе в края на август с неокончателни резултати за генезиса на вируса.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят