СЗО: Рекорден брой деца не са получили ваксина срещу морбили

Според нов доклад, в който се посочва, че нивата на имунизация не са успели да се възстановят от смущенията, причинени от пандемията Covid-19, през 2021 г. рекордният брой от близо 40 милиона деца по света са пропуснали доза ваксина срещу морбили.

В изследването, което беше публикувано съвместно от Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ, се казва, че спадът е сериозен неуспех в елиминирането на смъртоносната болест.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус отбеляза иронията във факта, че докато ваксините срещу Covid са разработени и внедрени за рекордно кратко време, рутинните имунизационни програми са силно засегнати, което оставя милиони хора в риск.

"Връщането на програмите за имунизация в нормален ритъм е абсолютно необходимо. Зад всяка статистика в този доклад стои дете, изложено на риск от предотвратимо заболяване", каза той в изявление. Според доклада 25 млн. деца са пропуснали първата си доза, а 14,7 млн. са пропуснали втората.

Морбили е почти изцяло предотвратимо чрез ваксинация. Но тъй като то е толкова заразно, приблизително 95 % от населението трябва да бъде ваксинирано с две или повече дози, за да се създаде стаден имунитет, който да доведе до неговото елиминиране и поддържане.

През 2021 г. само 81% от децата в световен мащаб са получили първата си доза, а 71% - втората. Това е най-ниският процент на покритие на първата доза в световен мащаб от 2008 г. насам.

Петте държави с най-голям брой бебета, които не са получили първата си доза, са Нигерия, Индия, Демократична република Конго, Етиопия и Индонезия. Нито един регион на СЗО не е постигнал трайно елиминиране на морбили, а вирусът може бързо да се разпространи през границите.

От 2016 г. насам в десет държави, които преди това са елиминирали морбили, са възникнали огнища и е възстановено предаването на вируса. Морбили се характеризира с висока температура и забележим обрив - тя може да бъде заразна в продължение на дни, преди да се появи обривът.

Усложненията могат да включват пневмония и оток на мозъка, което може да доведе до трайна инвалидност. Между 1 и 3 на всеки хиляда деца умират от респираторни и неврологични усложнения, пише БТА. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа