Сийка Милева: Организираната престъпна група е превеждала мигрантите през така наречените „зелени граници“

Снимка: Архив

Повдигнати са обвинения на 8 лица

Установено е, че членовете на организираната престъпна група превеждали големи групи лица 30-40 души, предимно чужди граждани – афганистанци, иракчани и пакистанци, от Турция през територията на Република България до Сърбия. Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Това каза Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура, по повод вчерашната акция на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП. „Те са превеждани през така наречените „зелени граници“, а именно гъсти, гористи местности“.

Сийка Милева разказа, че дейността на престъпната група е започнала от Кабул, Афганистан и се е ръководила от лице, което било роднина на член на организираната престъпна група. „Това лице организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където те бивали посрещани от друго лице, което организирало ръководството на групата на територията на Турция. Той превеждал групата по канал от Турция към България през р. Марица“.

Говорителката на Специализираната прокуратура обясни, че на територията на Република България трафикираните лица са били превозвани със специални бусове, като са ги укривали и настанявали в наемани секретни квартири в кв. „Филиповци“ и кв. „Орландовци“. „Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната ни с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за тяхната прехрана и нощувка“.

"С нарочно постановление на водещия на разследването са повдигнати обвинения на 8 лица за участие в организирана престъпна група с цел превеждане на групи хора от територията на страната ни без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места", каза още Сийка Милева

„В сряда, Специализирана прокуратура ще поиска от Специализиран наказателен съд определяне на най-тежките мерки по отношение на всички обвиняеми, а именно задържане под стража“, допълни още говорителят на спецпрокуратурата. Тя уточни, че в състава на организираната престъпна група влизат 2 български граждани, 1 сирийски гражданин, 1 иракчанин и 4 афганистански граждани. Ръководителят на групата е иракският гражданин.

Коментари

Задължително поле