Силви Вартан - Една българка

Силви Вартан и “Френския Елвис” Джони Алиде, известен като Джони Холидей, са най-емблематичната двойка на 60-те и 70-те години на ХХ век. Но ето че в понеделник певицата не присъства на погребението на бившия си съпруг Джони, който почина на 6 декември. “Джони остава завинаги в сърцето ми. Но не мога да понеса да гледам как го погребват в земята”, каза Вартан пред АФП. Звездата се качи на самолета за Лос Анджелис, където живее с втория си съпруг.

Тази седмица тя обяви че слага край на кариерата си с прощално турне в родната си България.

За мнозина Силви Вартан е “онази, френската певица, дето е българка”. Така е, Силви винаги е подчертавала факта че е израсла до 7-ата си година в страната ни. За разлика от мнозина живеещи в чужбина сънародници, все още помни езика. “Съжалявам, но речникът ми на български е на 7-годишно дете, така че не е много богат”, казва обикновено тя, за да обясни, че ще продължи на френски. Но, попаднала в българска езикова среда често преминава неусетно на езика на своето детство. Връзката с родината е останала като невидима пъпна връв в съзнанието на актрисата. Ето защо тя обяви, че ще прилючи певческата си кариера с турне не къде да е, а именно в България. Ще изнесе два специални концерта догодина – на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК.

Родителите й напускат страната в първите години на комунизма. “Най-скъпите ми спомени са от България, те са ме формирали като личност”, обича да казва тя. Вартан винаги подчертава връзката си с България, а носи едва една-четвърт българска кръв по линия на баща си, Жорж Вартанян - роден във Франция в семейството на българка и арменец. Майката на Силви, Илона, е дъщеря на известния архитект Рудолф Майер, потомък на унгарски евреи. И както обикновено се получава, резултатът от смесената кръв е красиво и безкрайно талантливо дете. Силви Вартан не е просто певица, тя е световно известна кино и музикална звезда във Франция. Освен сценичния талант, г-жа Вартан е и много талантлив писател - качество, което изплува на бял свят през последните години.

Родена е на 15 август, 1944 г, в село Искрец, Вартан живее в София и има отчетливи спомени за първите години на комунизма у нас, които описва в трите си биографични книги - “Между сянката и светлината”, “Дума по дума” (2014) и “Мама” (2016), написана в памет на майка й.

Тя е едва 20-годишна, когато пее в легендарната зала “Олимпия” в Париж - на една сцена с “Бийтълс”, които са потресени че едно девойче е по-голяма сензация от тях, които са мегазвезди. Разбира се до това време (1964)Силви е имала време да се наложи пред сънародниците във втората си родина. Изгрява на хоризонта още на 17 г. Брат й Еди Вартан, който е със 7 г. по-голям и вече в музикалните среди, я увещава против волята на майка им да запише песента Panne d'essence в дует с Франки Жордан, защото певицата на Франки се отказала в последния момент. Така Силви за първи път влиза в звукозаписно студио. Песента се оказвна голям успех. Младата Вартан се появява за първи път по френската телевизия. Журналистите я кръщават “ученичката, която танцува туист”. За да може да продължи музикалната си кариера, Силви е принудена да напусне училище и подписва договор с “Ар Си Ей Рекърдс” за да запише първата си плоча Quand le film est triste, която излиза през декември 1961 г. Тази година е важна и по още една причина - Силви Вартан се запознава с Джони Холидей, влюбват се дълбоко и малко по-късно се превръщат в “златната двойка на Франция”. Женят се през 1965 г., а се развеждат през 1980 г.

В началото на 60-те години издава поредица сингли и албуми (Sylvie, 1962), като междувременно прави пробив и в киното. Снима се предимно в европейски филми като A Moonlight in Maubeuge и Just for Fun.

“От 6-годишна заявявах на мама, че ще стана актриса. Тя само се смееше и казваше: “Ще видим”. За първи път разбрах, че го искам, след като участвах във филма на Дако Даковски по романа на Иван Вазов “Под игото”. Бях ученичка в класната стая - с народна носия, цървули, всичко. Снимките бяха в Копривщица. Ролята ми наистина беше много мъничка, но пък с хонорара от филма мама ми купи едни кафяви боти. Същите, с които бях обута, когато слязох на гарата в Париж (след бягството на семейството й от комунистическа България).

Още една здрава нишка свързва Силви завинаги с родната й страна. В края на 90-те години с втория си съпруг - американския продуцент Тони Скоти, в края на 90-те г. осиновяват българско момиченце на име Дарина.

Има медал за човеколюбие

Силви Вартан става звезда на 17 г. още с първата си изява - дуетът, който записва с Франки Жордан. Тя е една от първите френски рок певици. С партньора си Джони Холидей стават сензация, наричат ги “златната двойка на Франция”. Снима се в поне 13 филма, има 42 музикални албума, играе в театрални постановки и е автор на 3 чудесно написани биографични книги. Типично за големите звезди, Вартан има и голямо сърце. “Когато дойдохме през 1990 г. с брат ми Еди в България, бяхме потресени от това, което видяхме, и създадохме асоциацията “Силви Вартан за България”, която помага на българските деца”, признава си Силви, въпреки че не обича да разказва за благотворителността си. На 25 април 2014 г. е наградена с “Медал за човеколюбие” на БЧК за изключителен принос към хуманитарните каузи на организацията.

ЗА НЕЯ

Един от най-големите дарители на София

Тя е не просто един любим човек, много голяма българка и талантлива артистка, но и един от най-големите индивидуални дарители на София. Включително и един от най-големите дарители на Музея за история на София. Вартан е дарила 40 000 лева на столичния музей за история, с които са извършени няколко реставрации. Тя дарява много апаратура в болниците, включително и в общинската такава “Шейново”.

Йорданка Фандъкова,

кмет на София

България я обича като свое дете

Силви Вартан някога като дете е напуснала България със сълзи и е запазила по детски чистата си обич към родината. И България я обича като свое дете. Обичта между Силви Вартан и България е кристално чиста!

Вежди Рашидов,

бивш министър на културата

Ангел на търпението

Тя беше ангел на търпението, подкрепяше ме във всичко, доколкото беше възможно.

Покойният Джони Холидей,

бивш съпруг на Силви Вартан

Посланик на френския шик

Силви Вартан е един от най-престижните ни посланици по света. Тя е носител на френския шансон и френския шик, жена с огромно сърце, която използва международната си слава за да се бори с недоимъка и мизерията по света и в България.

Рено Донедийо дьо Вабр, бивш френски министър на културата

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети