Синдикати и работодатели обсъдиха с премиера Борисов цената на тока за бизнеса

Снимка: Архив

Представители на работодателските организации и синдикатите се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят новото повишавате на цените на тока за бизнеса от началото на април. На срещата в Министерски съвет присъства и енергийният министър Теменужка Петкова.

От бизнеса са сигнализирали, че след като от 1 юни отпадна таксата за износ на електроенергия, цената на тока може да се повиши с 10 лв. за индустрията, а на практика това означава, че ще се повишат цените на стоките и услугите, съобщи БНТ.

Председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов обясни, че действително проблемът съществува, но ще бъдат направени всички възможни мерки, за да не се стигне до там.

НС в момента разглежда за второ четене промяна на Закона за енергетиката, която предвижда да се извадят на свободния пазар и малките възобновяеми енергийни източници, така че да има повече ток и да не се стигне до увеличение.

От бизнеса са настояли също така, след като отпада таксата за износ да отпадне и таксата за внос, за да може и българските компании да купуват по-евтина електроенергия.

От синдикатите уведомиха, че основното нещо, заради което днес са присъствали, е тежкото състояние на ТЕЦ "Марица 2". Дружеството е заплашено от фалит. Получили са уверение, че до Великден ЕК ще успее да вземе решение и по този казус. Като България се надява Брюксел да се съгласи да бъде подпомогната централата чрез увеличение на нейния капитал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика