Синоптик: Топло време в началото на март, после застудяване и дъжд

Кадър от БНТ

Утре, 3 март, затоплянето ще продължи. В много части на Северна България температурите ще надхвърлят 20 градуса. Това каза пред БНТ гл. ас. д-р Анастасия Стойчева - синоптик в НИМХ.

В Източна България също ще бъде много топло. Времето утре ще е доста ветровито. Дори на 1500 метра сутрешните температури ще са положителни - около 4-5 градуса. Дневните ще бъдат над 10 градуса и във височина. В районите, които са чувствителни на южен вятър, температурите ще достигат и надхвърлят 20-22 градуса.

Няма да има валежи в района на връх Шипка. На много малко места ще превали слабо.

По отношение на валежите март месец ще бъде около и над климатичните норми, докато в температурно отношение главно над нормите, въпреки че ще има и дни, в които температурите ще са близки, даже малко по-ниски от климатичните норми, каза синоптикът от НИМХ.

Топлото време в началото на март ще бъде последвано от застудяване и съответно валежи, каза Стойчева. Валежите ще започнат от 5 март главно от дъжд, след това в планините със застудяването ще видим и сняг, допълни тя.

"Второто деседневие температурите ще се понижават и ще се приближат до климатичните норми. От 10 до 20 март времето ще е доста динамично. Очакват се атмосферни смущения, дъждът ще преминава в сняг, обясни синоптикът.

"Първа пролет идва с третото деседневие, на 20 март, с повишение на температурите и постепенно спиране на валежите. Март месец въври правилно към началото на пролетта", коментира Анастасия Стойчева.

 

Коментари

Задължително поле