Синтетичният оцет разваля туршиите

Оцетът и киселият продукт трябва да бъдат на различни рафтове в магазините.

- Г-н Радев, какво се крие зад етикети, на които пише „Оцетен подкислител”, „Оцетен заместител”? Как се правят този вид продукти –синтетичните оцети?

- Ами за разлика от натуралния оцет, който е резултат на оцетно кисела ферментация на натурални продукти – вино, плодове, при тези подкислители които не трябва да се казват „оцет”, се използват синтетични вещества включително и синтетична оцетна киселина. Има и различни ароматизатори, овкусители, подобрители, консерванти и други. Синтетичната оцетна киселина всъщност е остатъчен продукт, резултат на производство на петролни продукти, синтетичен продукт.

- Каква вреда за здравето могат да причинят оцетните заместители?

- Ефектът е различен, но хора, които имат проблеми със стомаха, които имат заболявания от типа на гастрити, колити, язви, киселини и т.н. този продукт има изключително неблагоприятно влияние. Също така е и алерген, при определени хора може да предизвика алергични реакции. Това е от една страна, от друга страна - това е, че в единия случай говорим за естествен продукт който има и вкусови и ароматни характеристики, а в другия говорим за една оцетна киселина, чието единствено предимство е, че струва 40 - 50 стотинки. Всъщност големият проблем е, че на щандовете на големите вериги тези продукти стоят на едно място. Тук проблемът при тези продукти е, че понякога чисто по грешка може да бъде взет, защото този продукт изглежда като оцет, етикета му прилича на такъв на оцет. Много пъти думата „оцет”, макар че е забранено, по някакъв начин се вмъква в наименованието на тези продукти, а те трябва да бъдат означавани като „кисела подправка”, а думата „оцет” и всякакви производни на „оцет” не трябва да съществува на етикета. А в магазина те дори стоят на едно място и човек по грешка може да вземе такава бутилка, имайки намерение да купи естествения продукт.

- Значи оцетът и киселият продукт трябва да бъдат на различни рафтове в магазините?

- Да, смятам, че това е изключително важно да стоят на различни места, както това се отнася за млечните продукти, сирена и така нататък. Изобщо за всички заместващи продукти.

 - Кои от съставките на тези продукти са най-проблемни?

- Дори не е много ясно какво се слага вътре. Оцетът трябва да се прави от друг вид ферментация. В единия случай имаме алкохолна ферментация, а в другия оцетно кисела ферментация. Имаме един натурален продукт, който е ясно какво съдържа, и от друга страна имаме един имитиращ продукт, който може да съдържа всякакви неща - оцветители и др.

 - Какви са другите предимства на оцета пред заместителя му?

- Той е по-вкусен и ароматен. Натуралният оцет си е доказан, че е най-добър. С оцетните заместители изобщо не могат, казано на народен език, да стават туршиите.

- Достатъчна мярка срещу оцета-менте ли е глобата от 10 хиляди лева и приетите през 2014 година промени в Закона за виното и спиртните напитки?

- Като сума глобата е добра. Проблемът е в самото производство и етикетиране, защото етикетирането е единственият начин, по който могат потребителите да разберат какво се крие зад един продукт. Не трябва консуматорът да се въвежда в заблуждение и на етикетите на синтетичните продукти да я има думата „оцет”. Това, което трябва да се прави е просто самите хора да бъдат много внимателни, да прочетат опаковката внимателно, и тогава да си правят сметката заради тези 40 стотинки дали трябва да се поемат такива рискове.

Коментари

Задължително поле