Сирийската армия прати танкове и бронетранспортьори за защитата на Алепо

В опит да спре обединението на ислямистите в Алепо, сирийската армия е мобилизирала стотици бронирани единици техника за подсилване на защитата на града. Там са изпратени 100 танка и 400 бронетранспортьора, предаде БТВ.

 

След интензивни въздушни удари около град Палмира в източната част на провинцията Хомс, сирийската армия е започнала офанзива в източната част на съседната провинция Хама, където има контролирани от „Ислямска държава“ територии, предаде AhlulBayt.

В резултат на офанзивата сирийската армия е поела контрол над селата Ал Мушерфи, Раджем Сауан и Ум Сухридж. Ако сирийската армия успее да разбие ислямистите в областта, ще може да бъде отворен път към централата на „Ислямска държава“ в областта в град Укайрибат, а от там и към „столицата“ на ислямистите Ракка.

При успех на операцията пред сирийската армия ще се отвори възможността да вдигне обсадата от град Деир ез Зор.

В същото време самолетите и хеликоптерите от авиобригадата със специално предназначение на Русия рязко са увеличили броя на полетите. За последните три дни руската авиация е изпълнявала не по-малко от 70 бойни полета в денонощие, като повечето мисии са били свързани с нанасяне на удари по наземни цели.

Местни активисти твърдят, че голяма част от авиоударите са съпроводени с големи цивилни жертви.

Въпреки това „Джаиш ал Фатах", организацията, която обединява повечето опозиционни групировки, все още разполага с високоефективни бойни сили, наброяващи до 10 000 души.

13 души са загинали през уикенда при обстрел на болница в Северна Сирия.  Международната хуманитарна организация "Лекари без граници" съобщи, че два от въздушните удари са били насочени директно срещу здравното заведение. Според организацията атаката ще лиши от медицинска помощ 70 000 души от района.

 

Коментари

Задължително поле