Ситком „Борба с корупцията“. Епизод пореден

Декорите и героите ще са същите, но епизодът вече ще е нов

„Продължаваме промяната“ се надпреварват с времето, защото не успяха да наложат своя вариант на антикорупционно законодателство

Ситком (от англ. Sitcom) или ситуационна комедия (от англ. situation comedy) е вид комедия, която възниква в радиотеатъра, но от 50-те години на ХХ в. е най-често срещана в телевизията. Този вид комедия е възникнала в САЩ и е разпространена в Британската общност.

Традиционно тези телевизионни филми са разделени на епизоди, които са самостоятелни и развитието на действието във всеки от тях свършва с края на епизода. Обединяват ги еднаквите главни действащи лица и фонът на действието, който е строго определен и ограничен - дом, офис, клуб. Ситкомът се излъчва всяка седмица в строго определен, запазен за него ден и час.

Част от присъщото в един епизод на ситком е излъчването със съпровождаща звукова пътека със смях, възклицания и други зрителски реакции. Тези реакции могат да бъдат както предварително записани и добавени към саундтрака на серията, така и записани на живо по време на заснемането на серията пред студийна публика. Напоследък се забелязва тенденцията някои ситкоми да се излъчват без зрителски реакции зад кадър, които възприемат и нов начин на снимане - с една камера. Този метод на снимки се доближава повече до подхода при снимките на игрален филм и се отличава от класическия метод за мултикамерно (обикновено с три камери) заснемане на ситком.

Сериозна доза реакции, вкл. от зрителите, имаше и на извънредното заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 12 септември. На него депутатите „довършиха“ доклада за второ гласуване на Законопроект за противодействие на корупцията (№ 49-354-01-62) внесен от Десислава Вълчева Атанасова и група народни представители на 2.06.2023 г., приет на първо гласуване на 21.06.2023 г.

Обичайно Комисия по правни въпроси заседава в сряда следобед (при редовни заседания) и във вторник следобед (при извънредни). Кадрите от заседанията се излъчват и възприемат през една камера. Новата парламентарна сесия започна с нов - стар председател на Комисията - Анна Александрова от ГЕРБ-СДС. Познатият от 44-то Народно събрание стил на работа се върна - спринт през разпоредбите и параграфите, минимум дискусии и при възможност в гласуванията да надделяват предложенията на ГЕРБ.

Причините за приемането на нов Закон за противодействие на корупцията са две. Първата е, че от 2018 г., когато беше приет Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, няма значим напредък в борбата с корупцията. Другата причина е включването на реформата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в Националния план за възстановяване и устойчивост. В неговата последна версия (1.5 от 06.04.2022 г.) е предвидено, че се реформира настоящата Комисия чрез изграждане на политически и финансово независим Антикорупционен орган. Новият орган бе предвидено да има ръководство, назначено при прозрачна процедура, осигуряваща политическа независимост. Сред новите правомощията са да разследва и да използва събраните от него доказателства в наказателно производство, при спазване на подходящи правни гаранции за правата и свободите на лицата и бизнеса, както и да сезира Органа за отнемане на незаконно придобито имущество в случаи на значителни несъответствия в имуществото или конфликт на интереси. Влизането в сила е било предвидено за третото тримесечие на миналата година (Q3/2022).

Идея за подобна правна уредба - на антикорупционен орган, който разследва и събира доказателства при извършени корупционни престъпления по високите етажи на властта като неговият председател се назначава от президента - имаше още през 2017 г. Идеята е на БСП. При представянето Нинова заявява: „Или започваме истинска борба с корупцията и го разбираме това или за пореден път има имитация, народът няма да го разбере и ще помете всички, защото във всички години на прехода имитации за борба с корупцията - много, резултат - никакъв. Чувството за несправедливост продължава да расте“. Проектите за антикорупционното законодателство, предлагани през 2017 г. от ГЕРБ и БСП, разбираемо фокусират вниманието на обществото, политиците, магистратите и анализаторите. Министърът на правосъдието Цецка Цачева и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поддържат, че председателят на бъдещото антикорупционно звено трябва да се избира от парламента. Според управляващите тогава само така ще може да се гарантира прозрачност, отчетност и публичност в дейността на звеното.

На шестата година от приемането на Закона, предстои неговото прекрояване. Противодействието на корупцията ще се осъществява от новосъздадената Комисия, а установяването на конфликт на интереси и отнемането на незаконно придобито имущество ще остане в „старата“ КПКОНПИ. Новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК) ще е от трима членове, като всеки един от тях ще председателства комисията на ротационен принцип за по две години. Членовете ще се избират от Народното събрание, а мандатът им ще бъде шест години. Номинационна комисия от пет души - предложени от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата предварително ще се произнася по допустимостта на кандидатите за комисари. Новосъздадената Комисия ще може да осъществява разследване пo cмиcълa нa H?K чрез свои разследващи инспектори пo oбpaзyвaни дocъдeбни пpoизвoдcтвa зa същински корупционни пpecтъплeния и пpoвep? и пo пocтъпили cигнaли зa?opyпция. Също така ще може да изгради свое звено, което самостоятелно да прилага специални разузнавателни средства (СРС) при разследвания за корупция. Така не само ще може да използва и прилага СРС, но и да притежава.

В момента СРС се прилагат от Държавна агенция „Технически операции“ - орган, в чийто ареал преимуществено е тази дейност, ДАНС и МВР. Военното и цивилното разузнаване могат също да използват такива средства, но само в своите специализирани сфери на действие. По предложение на ГЕРБ-СДС в тази малка група институции, които имат законното право да подслушват и да използват други специални методи, сега се включва и бъдещата КПК. Предложението в Комисията по правни въпроси беше наложено, но съмненията, от една страна за реална възможност за обезпечаване с хора, средства и техника, а от друга - за злоупотреба, остават.

„Продължаваме промяната“ се надпреварват с времето, защото не успяха да наложат своя вариант на антикорупционно законодателство, а сега е много вероятно и да не успеят да отчетат като свое постижение приемането му и формирането на КПК, защото процедурата по избора на тричленката ще отнеме време (2 месеца след влизането му в сила и евентуално влизане в сила 3 месеца след обнародване в „Държавен вестник“). След влизането на Закона в сила се очаква настоящите членове на КПКОНПИ да продължат да заемат длъжностите си. А тогава ще дойде и ротацията в парламента и в правителството. Декорите и героите в ситкома ще са същите, но епизода вече ще е нов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи