Си Дзинпин: Светът няма да се върне към това, което беше преди пандемията

Лидерът на Китай Си Дзинпин

"Светът няма да се върне към това, което беше преди коронавирусната пандемия", заяви в понеделник китайският президент Си Дзинпин.

По време на онлайн среща "Дневен ред на Давос 2021 г.", организирана от Световния икономически форум (WEF), Си Дзинпин отбеляза, че страните трябва да "засилят макроикономическото сътрудничество" и "да се вгледат в настоящите политики" на фона на "разклатеното глобално икономическо възстановяване и несигурните перспективи", съобщава Ройтерс.

"Светът трябва да изостави идеологически предразсъдъци", тъй като "няма цивилизация без разнообразие", като същевременно "се намали разделението между развитите и неразвитите държави", подчерта китайският държавен глава.

Страните по целия свят трябва да "се обединят срещу съвместни предизвикателства", посочи Си Дзинпин.

Китайският президент също така призова развитите страни да се стремят към "многостранност и отвореност", вместо да прибягват към "заплаха" във външната си политика, тъй като ходове като отделяне и санкции могат да доведат до "по-нататъшно разделение или дори до конфликт".

"Трябва да изоставим стария манталитет на студената война" заяви Си Дзинпин в обръщението си към Световния икономически форум и призова всички страни "да се въздържат от едностранност, маскирана като сътрудничество".

"Китай ще работи с другите страни за изграждането на отворен, приобщаващ, чист и красив свят", който ще се характеризира с "мир и общ просперитет", заключи китайският президент.

Китайският президент заяви, че политиката "победителят взима всичко" не е водеща философия за неговата държава.

Пекин подкрепя разрешаването на конфликти чрез преговори, каза той по време на онлайн събитието на Световния икономически форум Давос 2021 г. Според него провеждането на "арогантната изолация винаги се проваля", като в същото време той призовава света да позволи "многостранността да осветява нашия път".

Освен това Китай ще инвестира повече в науката, за "да насърчи ръст, ръководен от иновациите“ и "ще действа с повече отвореност в областта на научното сътрудничество и напредък", посочи Си Дзинпин.

Пекин иска да работи за "изкореняване на бедността" и да търси "по-голяма глобализация, която да е полза за всички", подчерта той.

 

Коментари

Задължително поле