Си Цзинпин обеща да изпрати панди на САЩ

Срещата на Си Цзинпин и Джо Байдън се проведе в имението “Филоли” в покрайнините на Сан Франциско.

Байдън пак нарече китайския лидер “диктатор”

Вашингтон и Пекин възобновяват военната комуникация

Срещата на двамата президенти продължи четири часа

Китайският президент Си Цзинпин даде знак, че страната му ще изпрати на САЩ нови панди, които нарече “пратеници на приятелството между китайския и американския народ”, предаде АП.

“Готови сме да продължим нашето сътрудничество със САЩ относно опазването на пандите като вид”, каза Си на вечеря с бизнесмени в Сан Франциско, която се състоя след 4-часовата му среща в сряда с американския му колега Джо Байдън.

Черно-белите мечоци отдавна са символ на американско-китайското приятелство. Пекин подари за първи път две панди на Националния зоопарк във Вашингтон през 1972 г. преди нормализирането на двустранните връзки. После Пекин даде под наем още панди на други зоологически градини в САЩ.

След като двустранните отношения се влошиха през последните години, китайската общественост апелира пандите да бъдат върнати в родния им Китай. В китайски социални медии дори се появиха недоказани твърдения за лошо отношение към пандите в американските зоопаркове. И така преди осем дни три панди отпътуваха от САЩ за Китай. Споразумението между двете страни за опазване на дивата природа изтича през декември и досега преговорите за подновяването му са без резултат.

“Веднъж отворена, вратата на китайско-американските отношения няма да бъде никога затворена”, каза още Си Цзинпин. И увери, че Китай е готов да бъде партньор и приятел на САЩ, като подчерта, че има много възможности за двустранно сътрудничество.

На срещата Си и Байдън постигнаха принципно съгласие за възобновяване на контактите между военните на двете страни, с цел избягване на инциденти. Договориха се и за контрол на износа от Китай на прекурсори за производство на опасния опиат фентанил, както и за съгласуване на подхода спрямо стремглаво развиващия се изкуствен интелект. Двамата президенти освен това се съгласили да поддържат контакт по телефона, когато е необходимо.

На пресконференция след срещата Байдън отново нарече Си “диктатор”. “Той е диктатор в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа и е с форма на управление напълно различна от нашата”, уточни президентът на САЩ. Той нарече Си “диктатор” и през юни, след като САЩ свалиха предполагаем китайски шпионски балон няколко месеца по-рано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят