Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Тестват системата за електронни винетки в продължение на три дни

Калоян Паргов: Темата за дължимите обезщетения на тракийските българи продължава да е актуална

Скандален документ уволнил Кьовеши Обществото в Румъния е шокирано от данните

Последните скандални разкрития, свързани с модела за борба с корупцията в Румъния, разтърсиха държавата. Румънците бяха буквално шокирани от няколко потресаващи документа, доказващи злоупотреби в съдебната система, поръчкови съдебни дела и грубо погазване на човешките права. Оказва се, че хиляди са осъдени след манипулирани съдебни процеси, изфабрикувани доказателства и на базата на секретни протоколи между Румънската разузнавателна служба (СРИ), Националната дирекция „Антикорупция“ (ДНА) и съдебната власт.

Няма съмнение, че борбата с корупцията там беше стигнала невиждани размери. Но след 13 години се видя и другата страна на медала. Освен престъпници, в затворите и арестите се оказваха и много невинни хора, на които с изфабрикувани обвинения бе съсипан живота им, бе иззет бизнеса им. Колкото и да звучи невероятно, но мнозина от румънците са живеели като в книга на Оруел. Да, не бива да се забравя и факта, че държавата има и своите успехи. Но с много от тях се оправдаваше нарушаването на човешките права.

След като от години се говори за свързаността между съда, прокуратурата и службите, един шестстраничен секретен документ – декласифициран неотдавна (виж снимките), доведе до истинска революция. Оказа се, че точно заради него президентът Клаус Йоханис, въпреки нежеланието си, ще трябва да се съобрази с искането на министъра на правосъдието и да уволни най-влиятелната жена в съседна Румъния г-жа Лаура Кьовеши, шефката на ДНА. Този протокол е един от многото, подписани между Румънската разузнавателна служба, Върховната касационна прокуратура и Върховния съд на Румъния. Документът разкри мащаба на овладяване и поставяне под контрол на съдебната система в Румъния от новото „Секуритате“ в лицето на СРИ, както я наричат. В резултат на този протокол, подписан през 2009 г. в грубо нарушаване на Конституцията и разделението на властите са били незаконно подслушвани или следени над 6 милиона румънски граждани (това са над 60 процента от активното население на Румъния), изфабрикувани са наказателни дела срещу 3420 магистрати само за последните три години, от общо около 7000, с цел те да бъдат контролирани и шантажирани да вземат решения по нареждане на СРИ.

Тези стресиращи факти бяха оповестени съвсем скоро от Инспектората към ВСС на Румъния. В следствие на този секретен протокол са били създадени смесени екипи от офицери на СРИ, прокурори и съдии, които в нарушение на законите и Конституцията са контролирали изцяло съдебния процес от изготвяне на обвинителният акт до окончателното произнасяне на съда. Този престъпен „правораздавателен“ механизъм беше потвърден дори от юридическия директор на СРИ – генерал Думитру Думбрава, който само преди няколко дни беше пенсиониран по спешност заради разрастващия се огромен скандал в обществото около съществуването на тези секретни протоколи. Благодарение на тези документи са осъдени хиляди невинни румънски граждани, както и български физически и юридически лица, неудобни за интересите на Румънските разузнавателни служби.

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер в момента декларира открито, че след тези разкрития в Румъния не може да се говори за независима съдебна система и честен съдебен процес. Министърът внесе в парламента искане за спешно разглеждане на всички съдебни дела, в които имат участие агентите на СРИ, както и незабавно да бъдат анулирани от парламента всички действащи секретни протоколи между СРИ и съдебната власт.

Какво е вписано в този секретен протокол, довел до отстраняването на Кьовеши? Оказва се, че подписалите го три институции на няколко места са посочили, че могат взаимно да предприемат мерки за събиране на оперативна информация чрез временно ограничаване на човешките права и свободи, гарантирани от Конституцията на Румъния (чл. 2, чл.3, чл. 15).

И трите страни по протокола се задължават взаимно да изискват и да получават информация, данни и документи относно делата в съдебна фаза (гл.II, чл. 3) Също така по взаимно съгласие трите институции могат да си сътрудничат и в други сфери от съдебната система при необходимост (гл. VII, чл. 16). Този протокол е подписан от Джордже-Кристиян Майор, в качеството му на директор на СРИ, Лаура Кодруца Кьовеши в качеството си на Главен прокурор на Румъния и Николае Попа като председател на ВКС.

След като документът излезе наяве, обществото бе изненадано с неочаквано признание. На Николае Попа, който публично заяви, че никога не е виждал този протокол и това не е неговия подпис. Думите му веднага събудиха огромни съмнения, че „Кьовеши и Майор може да са го фалшифицирали“. След внесен сигнал от Попа в момента се води разследване.

През декември 2016 г. този протокол е бил заменен с нов, като миналия месец също бе публично заявено съществуването му и това естествено провокира поредния скандал в Румъния.

В крайна сметка разкритието за съществуването на тези протоколи принуди президента на Румъния Йоханис да подпише указа за освобождаването от длъжността главен прокурор на ДНА на Лаура Кьовеши. Което доведе и до друга шокираща стъпка – срещу бившия директор на СРИ Джордже-Кристиян Майор, който в момента е румънски посланик в САЩ, Външно министерство задвижи процедура по неговото отзоваване.

Скандалите в съседна Румъния, не стихват, а следват един след друг. И както се вижда, ще продължат с нови разкрития.

 

Подслушвали втория човек в държавата

На 3 октомври Европейският парламент ще разглежда и ще излезе с официално становище относно секретните протоколи, подписани в Румъния между СРИ и съдебната система, както и техните ефекти. Само преди дни излязоха данни, че вторият човек в държавата – председателят на румънския Сенат Калин Попеску-Търичану, е подслушван, включително и в дома му, откакто е на тази длъжност. Самият Търичану изнесе данните на специална пресконференция в Сената.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. диктатурата на брюкселската демокрация, немското им президентско говедо и сорос.
  после същите тези брюкселски изроди ще съдят полша, че пенсионирала съдиите наравно с другите граждани.

 2. Ха ха ха!
  Социалистите в Румъния, както навсякъде по света търсят улики за „несправедливи съдебни процеси“!
  И „намират“!
  Например – Г.Димитров на „Лайпциския процес“! (Намерени пръстови отпечатъци по тубите с бензин, но невъзможно за доказване на подпалването)
  Делото „Вапцаров“ – намерена бомба !
  И т.н.
  Въпросът е КАКВИ СА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, че СА ОСЪЖДАНИ НЕВИННИ?
  Доказателства няма!
  Има бързане за наклеветяване защото идват избори и социалистите ще изгубят властта, а стова и недосегаестта си!
  Някой да си спомня как в България някаква печатница „беше напечатала фалшиви бюлетини“? А да си спомня как тези „фалшиви бюлетини“ трябваше да се извозват с „микробуси с фалшиви двойни дъна“?
  Е – същото е в момента и в Румъния!
  И там идват избори!
  И там ще им духнат под опашките!
  Итам, навярно, ще приемат закон, че са неподсъдими, както беше прието такова решение по времето на Станишев!
  Нищо ново под слънцето!
  Обикновен социализъм! В действие!

  1. я дай източника за пръстовите отпечатъци на димитров?
   инак споко… и да има доказателства, ако е за доброто на системата – ще излъжем. ако трябва и отново и отново. както правят холандските либералдемократи.

  2. Че си педераст няма никакво съмнение – бръкнал си с пръсти в аналното си отверстие , засмукал си полепналото по тях и си написал каквото си схванал от тая процедура . Обикновен фашизъм .

  3. Че си п.е.д.е.р.а.с.т няма никакво съмнение – бръкнал си с пръсти в а.н.а.л.н.о.т.о си отверстие , засмукал си каквото е полепнало по тях и си написал това , което си схванал . Обикновен фашизъм ! В действие !

 3. Парцала „Труд“ отново застава на страната на мафията… Какво цели тази поръчкова статия ?? Да защити румънските мафиоти, крали държавата си, за да може после да кажат че преследват и тях … Значи не е важно, че има неопровержими доказателства как висши румънски чиновници са коруммпирани и крадци. Важно е, че тези доказателства са събрани не по процедура, нечий подпис или запетайка в документ не е по правилата… Дайте да обявим всички за невинни, защото има процедурни нарушения и некоректни запетайки по документите …Кьовеши правела договорки с съдии. Това е важното. А че е доказано каке крал мафиота не е важно …!!!

  1. Така е при демокрацията и с право. Има закон – важи за всички. В противен случай имаш тоталитарна държава и диктатура.
   Вдяваш с тоталитарното си мислене или още не?!

   1. Кой закон важи за всички? Че не се сещам нещо.Затова единствените, които вярват в правосъдната ни система са отявлените престъпници, които не би трябвало да ги наричам така защото нямат влязла в сила присъда. А пък ако случайно ги осъдят, те вече са на другия край на света да си харчат паричките, изкарани с честен труд.

 4. Отново от жълтата на пимбяна РЕВОЛЮЦИЯ тези номера ги правят всички независимо от какъв цвят и от каква идеология са и какво знаме развяват голям ПРАЗ и голямото разкритие. Това са четива за неграмотници та в България да не би да е по различно същото е така че който наделее на деня той се прави на голямата работа но всичките са едни маскари на фона на ни лук яли ни лук мирисали. С една дума и тези и онези и следващите са едни и същи САМО ДЕТО СЦЕНАРИЙТЕ СА РАЗЛИЧНИ С ЦЕЛ ЗАБЛУДА НА ПУБЛИКАТА. Пиййте си хапченцата за кой каквито проблеми си има и гледайте да оцелеете още един ден нагаждайте се към власт имащите за да спасите бедните си душици, тези по върховете може да са духовно по зле от вас бедните материално.

 5. Правосъдието е СИСТЕМАТА която узаконява ЛЪЖАТА това е механизма за убиване по уж законен начин. Когато кажат ПРЕСТЪПНИК значи е преминал някаква граница да попитаме кой и кога и как е изчислил тази граница наречена закон, а този който е арбитъра демек съдията той как определя като фудболните съдии или под масата. Факта че има под масата тайни договорки тайни заседания и сътрудничество на служби и не служби. Представям си един КОШЕР с гадни и подли оси или стършели който задачата им е да нанасят вреда и да убиват. Съдебна система която не подлежи на контрол и служби който са над закона това е гаден СТЪРШЕЛОВ КОШЕР от убийци.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.