Скандалът се разраства: Шефката на Васил Иванов донасяла на кмет, разследван от него

Директорът на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска в Нова телевизия е информирала кметове, които са били обект на разследванията на журналиста от електронната медия Васил Иванов.

Доказателствата бяха представени по време на пресконференция на Иванов и „Шоуто на Слави“, в което той гостува вчера и разказа защо напуска електронната медия. Би Ти Ви спря излъчването на предаването и днес екипът на Трифонов даде брифинг в зала „Люмиер“ на НДК.

В НДК Васил Иванов разказва следната случка: по време на журналистическото му разследване срещу вече бившия кмет на Неделино Стоян Беширов, в което Иванов доказа злоупотреби на местната власт, той и Силва Зурлева, която е член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп, били извикани в ДАНС. По време на разпит от прокурор по случая на Иванов му казали, че в телевизията има „къртица“, която информира Беширов за всички действия на Иванов по разследването. На въпроса кой е този човек, прокурорът написал на листче „Дарина Сарелска“.Зурлева потвърждава информацията в телефонен разговор с Иванов, от който той пусна запис. В него Зурлева обяснява, че дори да информират шефа на Нова Дидие Щосел, нищо няма да последва.

Службата разработвала Беширов и подслушавала телефона му и засекли няколко разговора на Сарелска с него. В тях тя докладвала на кмета докъде е стигнал материала и какво предстои.

По време на предаването Васил Иванов разказа, че Сарелска му наложила забрана да снима разследвания за кметове и нарушения на обществени поръчки с мотива, че зрителите не се интересували от това. За последните месеци 10 материала на Иванов са спрени, въпреки че съдържат доказателства за тежки злоупотреби и нарушения, които ощетяват данъкоплатците.

Иванов направил собствено разследване защо се случва всичко.

Оказало се, че Дарина Сарелска е оплетена в интереси с Недялко Славов, бивш  депутат от ГЕРБ и областен управител, който е брат на нейния мъж. И двамата са от Златоград. Когато първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, Славов веднага създава фирма. Дружеството пък моментално печели обществена поръчка от кмета на Златоград Мирослав Янчев на стойност 57 300 лева. Търгът е с пряко възлагане, тъй като по закон за процедури до 60 000 лева не е необходимо обявление и след това конкурс. Предметът на поръчката не е конкретен, има параметри за прогнози за демографията и така нататък. Парите са платени, а година по-късно Славов става областен управител и излиза от фирмата.

Сарелска пък се съпротивлява с всички сили разследвания на обществени поръчки да стигат до ефира на Нова тв, което продължава и до днес. Същото важи с пълна сила и за кметовете.

В друг запис, който Иванов обсъжда тази цензура с колегата си от предаването „Разследване“ Марин Николов – той също потвърждава, че това не е нормално и съветва Иванов да „настоява“.

В звуковия файл ясно се чува, че Марин Николов потвърждава думите на своя колега относно цензурата. "Не ме кефи това", обяснява Николов. Потвърждение има и в разговор на Васил Иванов с координатора на "Разследване" Антон Събев. Последният също е съгласен, че случващото се не е нормално.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България