Скандал в парламента на тема "Крадецът вика: Дръжте крадеца"

За 5 години никой около разследването за КТБ не е чувал за името на Елена Йончева. Стои въпросът защо сега - защото е политически процес, а не наказателен. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация. „

За 5 години Елена Йончева не е викана, не е разпитвана“, посочи тя. „Това е репресия заради смелостта ѝ да изнася случаите на кражби при оградата на границата, „Кумгейт“, строителството на пътища и да си позволи да започне разследване за къщата на един политик в Барселона, както и да го осъди“, коментира Корнелия Нинова.

„През 2014 година беше обявен фалитът на КТБ. През 2017 г. Иван Гешев обяви, че в модела КТБ са разкрити връзки на политици, получавали нерегламентирано пари по нареждане на Цветан Василев в брой“, припомни лидерът на БСП и допълни, че е написала писмо с искане имената на полиците да бъдат обявен публично.

„Нито един политик не е обявен публично, за това пък беше повдигнато обвинение на Елена Йончева. Питаме се защо сега, след 5 години“, попита Корнелия Нинова. „Всички стоим зад нея. Няма да позволим върху Елена Йончева да се упражнява репресия и натиск“, заяви тя.

„От днес привличаме и международна подкрепа - изпращаме писма с информация до посолствата на ЕС, до Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите, „Репортери без граници“, съобщи лидерът на левицата. „Истинските виновници за разграбването на КТБ няма да бъдат наказани. Стоят в задкулисието и продължават да разграбват“, каза още Корнелия Нинова.

Не бива Народното събрание да се използва за трибунал, има си съд и прокуратура. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по повод декларацията на БСП в защита на депутата Елена Йончева.

„Първо има Конституция в Република България, в която има разделение на властите. Вмешателства в работата на тези институции от трибуната на Народното събрание не бива да бъде допуснато, защото нарушаваме принципите на Конституцията на страната“, обясни Иванов.„ Моля да обръщате внимание на изказванията от тази трибуна да не използват епитети по управлението и да използват парламентарното си право за изказвания, с които да се опитват да се защитават по някакъв начини. Има институции и доказателства, който да се представят пред българския съд и прокуратура. Българското Народно събрание не бива да се допуска да се използва за такъв трибунал“, подчерта той.

Г-н председател за пореден път нарушихте правилника на Народното събрание. Как може да позволите на депутат от управляващото мнозинство да определя какво може да говори председателят на опозицията. Това казазам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски в отговор на изказването на депутата от ГЕРБ Александър Иванов.

„Това е недопустимо. Моля, повече да не го правите. Председателят на ПГ има право да говори, каквото си иска, както иска и когато иска“, заяви той. „Давате му възможност да излиза на трибуната и да се излага - да казва какво има право да говори опозицията“, коментира Георги Свиленски. „Не може народен представител, който даже не е от ръководството на ПГ, да излиза и да прави забележка“, каза още депутатът от опозицията.

„Забележката на Александър Иванов беше към мен. Не си позволих да направя забележка или да се намеся в изказването. Отношението и забележката ви към мен не беше особено релевантна“, отговори зам.-председателят на парламента Емил Христов.

Всеки народен представител може да говори от трибуната, каквото си иска. Нямате право да давате думата на крадците да викат „Дръжте крадеца“. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски в отговор на декларацията на БСП. Депутатите от БСП настояха зам.-председателят на парламента Емил Христов да накаже депутата Спас Гърневски за тези думи. „Какво наказание? Нямаше основание“, коментира Емил Христов. „Г-н Свиленски, моля да не правите несъществуващи връзки“, се обърна той към депутата от левицата. „Връзките са си много съществуващи“, отговори Георги Свиленски.

Моля, да наложите наказание на депутата Спас Гърневски за думите му „Не позволявайте на крадеца да вика дръжте крадеца“. Разпознавам се като един от хората, които говориха преди него. Това каза на зам.-председателя на парламента Емил Христов зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски в отговор на изказването на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски.

„От тази трибуна се изказаха Корнелия Нинова, Александър Иванов и аз. Спас Гърневски излезе и каза - „Не позволявайте на крадеца да вика дръжте крадеца“, коментира той. „Моля да му наложите наказание, ако не, ще си търся правата в съда“, заяви Георги Свиленски.

Не разпознах никого в думите на Спас Гърневски, но обещавам да изслушам внимателно и да преценя това, което е казал в контекста на казаното преди него. Това каза зам.-председателят на парламента Емил Христов по повод призива на БСП Спас Гърневски да бъде наказан за думите си- „не позволявайте на крадеца да вика дръжте крадеца“.

Водя заседанието и преценявам кой как се е изказал. По никакъв начин не ограничих никой от изказващите се. Спазил съм задълженията си съгласно правилника да дам възможност на всеки народен представител да изрази мнението си“, посочи той. „Народните представители, изказали се до момента, по никакъв начин не влязоха в разрез със собственото ми разбиране за свобода“, коментира Емил Христов.

„Не открих нито в едните, нито в другите, опит за ограничаване. Беше критикувано отношението и реакцията ми, но това е субективно виждане, както от ляво, така и от дясно“, заяви зам.-председателят на парламента.

„Мое е правото да преценя кой и до колко е нарушил правилника и да взема мерки“, обяви Христов. „Възприех казаното от Спас Гърневски като нещо, което е широко разпространявано и употребявано до този момент. Чували сте го в различни медии“, коментира той. „Ще прегледам записа. В контекста на казаното преди Спас Гърневски и това, което е казал, ще взема решение за наказанието“, заяви Емил Христов. „Искате от мен да вземам решение, за което нямам вътрешна убеденост“, посочи той.

 

Коментари

Задължително поле