Скопие ползва Вашингтон срещу България

В US Сената е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история

Миналата година и двете камари на Конгреса отхвърлиха подобни документи

Македонските българи в САЩ: Опитват да използват Конгреса за пренаписване на историята

Скопие отново ползва Вашингтон в политиката си срещу България - опитва да прокара в Сената на САЩ резолюция за честване на македонския език, култура и история, след като подобни документи бяха категорично отхвърлени и от двете камари на US Конгреса миналата година.

Предложената сега резолюция, предвиждаща септември да бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и да бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, е била представена от сенатор републиканец Майк Браун.

Методия Колоски, председател на “Обединена македонска диаспора” в САЩ

Председателят на “Обединена македонска диаспора” в САЩ Методия Колоски обясни пред македонска телевизия, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

Миналата година бяха инициирани две резолюции - на Камарата на представителите и на Сената на САЩ, пак целящи обявяването на месец септември 2022 г. за “Месец на македонско-американското наследство”. След активна намеса на македонските българи зад океана обаче и двата документа бяха отхвърлени в Конгреса. “Останалите завинаги проекторезолюции се основаваха на фалшификации и манипулации и имаха за цел да използват Конгреса на САЩ като инструмент за пренаписване на историята и легитимиране на твърдението, че “македонски” етнос и език са съществували преди 1944 г.”, написаха след отхвърлянето на документите “Македонска патриотична организация “Пирин” - най-старата организация на македонските българи в САЩ.

От организацията тогава посочиха още, че “всички македонци по света, без значение дали са етнически българи, гърци, турци, албанци или власи от региона Македония, са приветствали отхвърлянето на двата документа, които са стъпвали на фалшификации и манипулации”. Резолюциите, според МПО “Пирин”, са имали за цел да използват Конгреса на САЩ като инструмент за пренаписване на историята и легитимирането на претенцията, че “македонски етнос и език” са съществували преди 1944 г.

Реалният инициатор на резолюциите е организацията “Обединена македонска диаспора”, действаща като организация чужд агент, финансирана и ръководена от чужбина с цел да повлияе на общественото мнение и институциите в САЩ, подчертаха от МПО “Пирин”.

Очевидно и сега “Обединена македонска диаспора” е в дъното на инициативата. Нейният председател Методия Колоски разяснява, че “целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в САЩ през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват”. “За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати”, казва Колоски.

Миналата година от МПО “Пирин” обясниха, че провалилите се резолюции са опитвали да представят като “изтъкнати македонци” хора, които недвусмислено са декларирали и демонстрирали своя български етнически произход през живота си. “Променяйки посмъртно етническата принадлежност на когото и да било, е невъобразимо престъпление в една демокрация, практикувано редовно от неокомунистическата “Обединена македонска диаспора”, отбелязаха от МПО “Пирин”.

Новата резолюция трябва да бъде разгледана първо в сенатската комисия по правосъдие и, ако бъде одобрена от нея, предстои гласуване в самия Сенат.

Пращат протестни писма

Започва кампания срещу резолюцията

Членовете в Чикаго на най-старата българска организация в САЩ - Македонска патриотична организация “Пирин”, заедно с други български организации, продължават кампанията си с протестни писма срещу резолюцията, която според тях е пълна с “фалшификации и манипулации”.

“Титовците от Обединената Макдонска диаспора отново опитват да откраднат историята на македонските българи в САЩ, въпреки че при предишния си опит през 2022 г. изядоха шамарите”, коментираха във фейсбук от МПО Чикаго.

Измамните резолюции от миналата година се сблъскаха с широка съпротива от страна на македонските общности в САЩ, Канада и България. МПО “Пирин” в Чикаго стартира две онлайн петиции за отхвърляне на документите, които събраха хиляди подписи, дарения и поддръжници.

Отделно безброй българи от района на Македония изпратиха протестни писма до своите представители в Конгреса. Македонските българи разобличиха грешките в резолюциите и направиха голяма образователна пропаганда.

Любомир Кючуков, бивш зам. министър на МВнР, пред “Труд news”: Това, че в Скопие не са прави, не означава, че в София не действаме глупаво

Няма много за коментиране. Просто силното македонско лоби, каквото винаги е имало в Канада, в Австралия и донякъде в САЩ, се активизира на фона на изострените двустранни отношения между България и РСМ.

Повечето емигранти там, които са от Македония, се македонеят, а не се българеят, за разлика от други места, където има такива емигрантски области, в които е обратното.

Македонските организации в Северна Америка са се появили отдавна. Първите са от времето след Балканските войни и Първата световна, не малко са и от Втората световна война, точно те са тези, които са повече македонстващи заради нашето окупационно управление в Македония и Беломорска Тракия.

Има и български емигрантски организации на изселници от Македония в Канада и САЩ, по-малко в Австралия.

Президентите на Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич честваха заедно годишнината на Илинденското въстание. И това до голяма степен е следствие на нашата политика, защото ние отворихме огромно пространство за антибългарски настроения, което респективно отворя възможности за просръбски. И те ги използват.

“Ветото”, което наложихме на членството на Македония в ЕС, работи изцяло в полза на македонизма. Македонизмът като създаване на нова идентичност винаги е бил държавна политика на Югославия, след това на Македония. Той е идеологическа доктрина, която работи със съзнанието на хората. И ние я превърнахме от държавна идеология в обществена нагласа, загубихме битката за съзнанието на гражданите. След като подписахме договора за добросъседство през 2017 г., процент и половина от македонците смятаха България за враг. След налагането на т. нар. вето през 2019 г. процентите станаха 23.

Преди една година покрай т. нар. френско предложение бяха към 45 процента, сега не ми се мисли колко са станали. Ние успяхме да създадем точно това, което търси македонизма - чувството за нещо отделно, различно. Ние работихме изцяло в полза на македонизма. В Скопие може да издигнат паметник на победилия македонизъм и на него да напишат “С вечна признателност на българските политици”. Сто години властите в Македония се опитват да накарат гражданите да вярват, че не са българи и не успяваха. Ние успяхме да ги накараме за 4 години да не искат да се чувстват българи. Това, че в Скопие не са прави не означава, че в София не действаме глупаво.

Доц. д-р Спас Ташев, ИИНЧ при БАН, пред “Труд news”: Най-добре е Румен Радев да разговаря с Джо Байдън

Това е втора поредна инициатива. Миналата година по същото време беше стартиран подобен проект, който катастрофира. Тогава беше подкрепен от сенатори от Демократическата партия. Сега се подкрепя от републиканец, което на фона на настроенията в Америка по-вероятно е да не мине. Миналата година македоно-българската емиграция се активизира много сериозно и изнесе много аргументи против подобни твърдения, поради което миналогодишният проект за резолюция въобще не беше разглеждан. Скопие отчете допуснатите слабости и сега прави нова офанзива, като проектът на резолюцията от тази година е по-кратък и са отпаднали някои глуповати твърдения, като например това, че още по времето на Колумб е установено най-ранното присъствие на македонци в континенталните Съединени щати.

Но останаха твърденията, че още от 1880 година е имало някакви македонци, което противоречи на всякакви факти. Те не претендират, че е имало държава Македония, но претендират, че е имало такъв етнос. Само че в Османската империя има официални преброявания, докато тя съществува, и последното е от 1906 г. и в тези преброявания няма регистриран нито един македонец. Така че няма как в изходната точка да няма македонци, а в точката на пристигане да има такива. Тук е големият парадокс. Има американски преброявания до 30-те години, някои хора пътуват с турски тескерета, не пътуват като българи, но въпреки това са декларирали, че са българи и по официалната американска статистика имаме българи от Македония, но няма нито един македонец. Чак през 30-те години има регистрирани няколко десетки случая - аз го връзвам с решението на Коминтерна, защото тогава се започва една повсеместна кампания в целия свят за налагането на македонския етнос. Така че с решението на Коминтерна има регистрирани няколко десетки македонци на фона на твърденията за няколкостотин хиляди. Всъщност от 60-те години е регистрирана първата македонистка организация в Новия свят. Отделно те искат да се признае македонският език за приноса на развитието на македоно-американската култура, но до 1945 година няма такъв език.

И е много важно България да съумее да реагира срещу подобно искане. Нашата слабост е, че при внасяне на проект в американския Сенат, трябва да има позиция на българския парламент. Миналата година ние излязохме с апел към всички парламентарно представени политически сили, но за съжаление нямаше никаква реакция от страна на нашето Народно събрание. И общо взето неправителственият сектор и организации на македонски българи в САЩ водеха борбата срещу предишната резолюция. Редно е сега да има. Най-малкото парламентарната комисия за приятелство със САЩ трябва да се обърне към американския Сенат и да посочи всичките неверни неща и, че в края на краищата става въпрос за налагане на една комунистическа пропаганда. Защото излиза, че хем Америка твърди, че е демократична държава, хем ще приеме комунистически фалшификати.

Разчитам, че президентът Радев ще успее да разговаря с американския си колега, защото поне досега е показал, че това е механизмът, по който успяваме да блокираме част от атаките. Например спомняме си как Скопие дори през американски сенатори твърдеше, че България е пречка за евроинтерграцията на Македония и точно тогава президентът Радев успя да обясни на Джо Байдън, че това не са верни неща, посочи проблема с правата на човека и откакто се проведе този разговор, не съм видял някакъв силен американски натиск към България да промени позицията си. Очевидно е, че разговорът президент-президент дава резултат и съм убеден, че Радев ще си изпълни тази функция. Отделно ние като НПО и македоно-българските организации в САЩ пак ще предприемем действия.

Проф. Трендафил Митев, доктор на историческите науки, пред “Труд news”: Трябва да има месец на „българския език, история и култура“

Македонската азбука като графична система на македонския език навлиза в живота на хората в РС Македония през лятото и есента на 1945 година. В този процес няма естествен избор на народа, а е налице творение на комунистическата власт, защото и азбуката, и лексиката на новия език са измислени и заповядани с правителствен декрет. Тази истина трябва да се разясни в Американския конгрес с официален документ, гласуван от Народното събрание на България и поднесен на посланика на САЩ в София. За да стане пределно ясно, че старата емиграцията от Македония, появила се в Северна Америка преди 50-години на ХХ век, има ясно българско национално самосъзнание. Там тя пренася българския език, история и култура, които вгражда в космополитната американска цивилизация. Неомакедонистката фракция се появява след 50-години, когато от Македония за Америка заминават агентите на ЮКП, за насаждането на македонистката идеология сред диаспората. Защото, ако изселниците от Македония между 1903 и 1945 година запазят и в бъдеще своето българско национално самосъзнание, няма как да се докаже логиката, свързана с македонистката пропаганда за наличието на стара “македонска нация”, “македонски език” и “македонска култура”. Така че, ако в САЩ ще се гласува решение септември да се чества като време за прослава на една славянско-християнска култура, то това трябва да е месец на “българския език, история и култура”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения