Скъпо и евтино меню в заведенията

Две ставки за ДДС ще доведат до укриване на данъци и дискриминация спрямо клиентите, категорични са от туристическия бизнес.

9 на сто ДДС, ако плащаш с карта, и 20 на сто за пари в брой

Идеята за две ставки е дискриминационна, категорични са от бизнеса 

Помощта ще е за банките, а не за туризма

Скъпо и евтино меню ще има в заведенията, ако бъде приета идеята ДДС за ресторанти и кетъринг да остане 9 на сто и след края на годината, но само за плащания с банкова карта. Предложението на финансовото министерство за две ставки - 9% за тези, които плащат с карта, и 20% за всички, които предпочитат да се разплатят с пари в брой, беше съобщена от служебния министър на туризма Стела Балтова.

Според бизнеса обаче подобна мярка ще облагодетелства повече банките, отколкото туристическия сектор, предвид комисионите, които се дължат при разплащане чрез пос терминал. Освен това би била и дискриминационна към клиентите, които не разполагат с банкова карта или предпочитат да плащат в брой.

Защото цените в заведенията за тях ще бъдат по-високи. “Няма как да им обясним защо се налага те да плащат повече за същата услуга и продукти спрямо останалите, които плащат сметката си с карта. Да не говорим за усложняването на работата, счетоводството и така нататък”, коментира зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров.

Това ще доведе и до увеличаване на сивия сектор, категоричен е и председателят на БХРА Георги Щерев.

От Министерство на туризма все пак уточниха че “предложението, което се дискутира все още е проект, но със сигурност не става дума за двойна ставка на ДДС”. Като отказаха да дадат повече подробности какво се разбира под идеята за ставка от 9% ДДС само за картови плащания в заведенията или дали не мислят въобще да забранят плащанията в брой.

Искане

Плащат за ток според потреблението 

Да се промени методиката, по която хотели и ресторанти плащат за електроенергия, настояват от Алианса на туристическата индустрия в България. Необходимо е цените за достъп до електроразпределителните мрежи да започнат пак да се определят на база на потреблението, а не на база мощност както е сега, подчертават от сектора. Заради кризата голяма част от хотелите или изцяло са затворили или работят само с част от капацитета си, а трябва да плащат ток за целите сгради, при това при цени 2-3 пъти над прогнозираните преди излизане на бизнеса на свободния пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика