Слави Трифонов - Новият играч

Дългото чакане свърши и партията на Дългия вече е фактор в българския политически живот. Почти без никаква кампания, извън собствената си телевизия - “7/8 TV”, партията “Има такъв народ” е трета или втора сила в НС, а Слави Трифонов - избран за народен представител, има голяма вероятност точно от него да зависи бъдещето правителство на България.

Вярно, че наричаме Слави Трифонов “Новият играч”, но всъщност той никога не е спирал да се занимава с активна политика. От протестите през 96-97-а, когато тънеха в нелегалност с предаването “Хъшове”, през създаването на партия “Гергьовден”, през активните позиции по различни горещи политически теми на деня - спомнете си извънредните предавания на “Шоуто на Слави” с кахърните, облечени в черно сценаристи. И разбира се - референдумът. Единственият засега на практика успешен национален референдум. Това бяха времена, когато хората гледаха задължително Слави, за да “чуят какво ще каже”. Това бяха дни на директен диалог на шоумена с народа.

Макар да е трета политическа сила “Има такъв народ”, все още е в режим на студен резерв. Това може би подсказва, че играта не приключва днес. Има голяма вероятност този парламент да не изкара дълго и да сме свидетели на следващ ход, който може би ще започне още с предстоящите президентски избори.

Слави Трифонов е известен, че не обича публичността, да стои в препълнени зали и обществени места. Интересно е колко пъти ще се появи в Народното събрание, дали ще бъде класически лидер, който стои в парламента и ръководи дейността на групата или ще бъде нещо като почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, или като лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов. Който минаваше покрай Народното събрание единствено поради причината, че оттам минава пътя му към неговите любими южни магистрали и газопроводи.

Това тепърва предстои да разберем, както и какво изобщо предстои. Предстои и да си припомним откъде тръгна Дългия. Ако лично го попитате “Откъде тръгна?”, типично в него стил ще отвърне троснато “Ти защо точно този въпрос ме питаш?” Не обича да бъде питан - факт. Обича монолозите и вътрешните диалози
Станислав Трифонов е роден на 18 октомври 1966 г. в Плевен. Баща му е от Горна Митрополия, най-малък брат от трима. Майка му, Здравка, е от с. Тодорово. Кръстен е на дядо си Стойо.

Самият той не харесва детството си, по причина, че не харесва себе си. Характеризира този период от живота си като много самотен. Няма много приятели, освен сестра му Петя, която е три години по-голяма от него. Слави споделя, че тя е най-близкият му човек.

Отраства в строго семейство, където майката има основна роля и държи много на образованието. И Слави, и Петя са отличници. В началното училище той е по-затворен, често тормозен от връстниците си и участва в много сбивания. Обича да прекарва повечето време в четене на книги.

Приет е в Музикалната гимназия в Плевен. Партийното ръководство го предлага за комсомолски секретар и в края на първата учебна година го пращат на пионерски лагер в Кайлъка. Въпреки че се чувства неловко и не на мястото си там, той решава да участва в т. нар. “вечер на таланта”, където се представят различните отряди. Слави казва няколко смешки, научени наизуст от апокрифна аудиокасета на Шкумбата, записана на ролка и въртяна многократно на магнетофон Юпитер от самия него. Трифонов е изненадан от положителната реакция на лагерниците и дори го извикват на бис. Това той определя като превратна точка в живота си, която го отваря към живота и хората.

Завършва Музикалната гимназия с виола, а по-късно и Българска държавна консерватория. В Музикалната гимназия се запознава с хората, които и до ден днешен са негови приятели и колеги - Евгени Димитров - Маестрото и Георги Милчев - Годжи.

Слави Трифонов все още не е женен.

 

Това е социално-психологически експеримент

Създаването и позиционирането на партията на телевизионния водещ Слави Трифонов “Има такъв народ” е социално-психологически експеримент. Политиката вече не е достатъчна. Борбата на пазара за внимание вече е огромна. Но по-общият проблем е, че става въпрос за затворени, приватизирани публични пространства. Телевизията на г-н Трифонов е негов частен проект и той не иска да ходи по другите телевизии. Той иска да си седи в своята. Публичното пространство вече е фрагментирано на частни пространства.

Ивайло Дичев, културолог, пред “Свободна Европа”

 

За различията му с Бойко

Различията между Слави и Бойко Борисов започнаха, когато той стана кмет. Преди това той и Слави имаха близки приятелски отношения. Борисов беше симпатичен на всички преди да стане кмет, защото “беше различен от цялата политическа паплач”. В момента, в който влезе във властта, той показа що за човек е. Всички са се вторачили в Слави. Едните, защото ги е страх, че ще ги измете, като дойде. Другите, защото се смятат за по-умни и откъде-накъде хората харесват това, което той прави. Само ние не сме били във властта с ГЕРБ.

Тошко Йорданов, сценарист на “Шоуто на Слави”

 

Няма да бъде като Царя или Борисов

Слави Трифонов е този субект, който го има на всеки избор. Това е партията, която е срещу статуквото, срещу всички, срещу системата. Такива партии имаме на всички избори. Смятам, че Слави Трифонов няма да бъде нито Симеон Сакскобургготски или Бойко Борисов, но няма да бъде и от ранга на Яне Янев, Марешки или Бареков. Ще бъде нещо по средата. Големият проблем на един такъв субект е, че ако не вземе цялата власт, трябва да остане в опозиция, за да не фалира политически. Ако Трифонов под някаква форма влезе в управленска формация, това ще бъде много тежък удар по подкрепата за неговата партия.

Димитър Ганев, политолог, пред “Труд”

Събра 3,488 млн. души на референдум

Този референдум си струва да се припомни, защото показва какъв потенциал е имал, а може би все още има партията на Слави Трифонов. В “Шоуто на Слави” от 31 юли 2015 година Слави обяви, че събира инициативен комитет и започва процедура за референдум. Той отново е ядосан на политическата класа. Само за няколко месеца се създава организация, набират се доброволци, които да наберат подписи и на 8-и февруари 2016-а, хората на Слави внасят в деловодството на Народното събрание общо 673 481 подписа. Следват много опити да бъде спрян този процес. Проверката на достоверността на подписите определя близо 100 хиляди гласа за недействителни, но въпреки това остават над 200 хиляди подписа над необходимите за да се проведе референдума.

На 27 май 2016 година с официално искане президентът Росен Плевнелиев настоява да се обявят за противоконституционни три от въпросите в допитването и те отпадат. Така се провежда референдум, но само с три въпроса. И трите въпроса са популистки, но вършат работа и след мащабна кампания в своето шоу по бТВ, до урните излиза рекордните 3 488 558 души. Съвсем малко не достига резултатите да бъдат обявени за задължителни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Светослав

    ПП "Има такъв народ" е втора политическа сила!

Още от Силуети