В очакване на Джок Полфрийман пред центъра за временно настаняване в Бусманци (СНИМКИ)

Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

Славчо Велков, водач на листата на „БСП за България“ в Пазарджик: С Йончева и Томов ще съдим Борисов за “кръвопийци и внуци”

– Г-н Велков, като експерт в областта на международната и националната сигурност и като човек, участвал в мисии за спасяване на българи в чужбина, наясно ли сте за какви „френски безобразия“ правителството на Бойко Борисов е отпуснало 2 млн. лв. на Националната разузнавателна служба?
– Това, което заяви бившият премиер по отношение на Елена Йончева, най-малкото е некоректно. Той неколкократно натърти „една журналистка, едни интервюта“… и „държавата беше длъжна да плати милиони за нейни интервюта в чужбина“. Впоследствие бившият премиер даде да се разбере, че става въпрос за конкретно време и за конкретен случай.

– Вие наясно ли сте кой е този конкретен случай?
– По мое мнение става въпрос за случая със заложническата драма с шестима представители на организацията „Лекари без граници“ – французи, белгиец и нашата Данка Панчова. Те бяха отвлечени от въоръжена група в Сомалия и за тях евентуално е искан откуп. Самият Борисов заявява „ние преведохме 2 млн. лева на НРС“ – той го казва, а не аз – “за да се оправят едни безобразия във Франция“, впоследствие споменава някакви „френски болести“. Като човек, който е участвал в случая…

– Извинете, но в какво качество сте участвали?
– Искам да подчертая дебело, че нямам нищо общо с разузнаването и не съм имал. Участвал съм в случая по неправителствена линия, като анализатор на Центъра за близкоизточни изследвания казвам следното: По случая със заложническата драма на хората от „Лекари без граници“ работеше френското разузнаване, а не българското. Моето участие бе свързано с покана от наша страна на един много известен експерт по въпросите на радикалния ислям от Египет, който живее в Лондон и има много богат опит от Пакистан и Афганистан, включително и с решаването на заложнически кризи. Въпросният експерт има и необходимите контакти с различни ислямистки организации по света. Молбата ни беше той да направи интервенция, за да бъде облекчена съдбата на отвлечените хуманитарни работници от „Лекари без граници“ и да бъде спасена българката Данка Панчова. Това беше през един месец февруари, когато той гостуваше на нашия център – с него имаше телевизионни интервюта и лекция в един от университетите. Молбата ни беше да направи каквото е необходимо.

– Нарочно ли не казвате името му?
– Ще кажа инициалите му – К. Х. Човекът замина и след десетина дни се обади. Каза: „Всичко, което искахте от мен, съм го направил, но имайте предвид, че по случая работят французите и исканият откуп е по един милион евро на човек“. Той ни увери, че е направил всичко необходимо, а впоследствие и самата Данка Панчова разказва, че в средата на март е почувствала промяна в отношението към нея от страна на похитителите, дори е била определена за отговорник на групата. Подчертавам, че похитителите не са били от „Аш-Шабаб“. Отвличането по-скоро беше с криминален характер.

– Не са ли били ислямисти похитителите?
– Те се определят като ислямистка група. Подчертавам, че всяка държава отрича, че дава откуп за свои граждани, но на практика всяка дава. Онези, които не влизат в преговори за освобождаване на заложници, обикновено получават отрязаните им глави, както беше нашият случай с шофьорите в Ирак. Този случай ще го разисквам друг път. Тук ще кажа, че обичайна практика е преговорите за освобождаване на взети заложници да се водят от разузнавателните служби. Предполагам, че французите са питали нашата държава дали ще участваме, и най-вероятно са получили положителен отговор. След това предполагам, че французите са платили исканата сума, включително и за Панчова, а впоследствие са си поискали парите за нея. Правителството ни е дало парите на НРС и би следвало да има следа, че разузнаването се е разплатило. В случая България не е давала откуп; как е превеждана сумата, е отделен въпрос; изплатено е някакво задължение към Франция, което в никакъв случай не е „безобразие“.

– Не разбирам какво общо има Елена Йончева с това?
– Елена Йончева няма нищо общо с този случай. Този случай беше на французите, не на българското разузнаване, и беше с щастлив завършек. Като човек, участвал в не една мисия за спасяване на българи, казвам следното: Преди пет-шест години двама българи бяха задържани в Малайзия за притежание на наркотик. Обвиниха ги, издадоха им две смъртни присъди. Тогава по линия на „тихата дипломация“ за освобождаването им започнаха да работят палестинците. Не крия, че предложението те да започнат работа по случая беше мое. Защото знам, че те имат изключително силно влияние в Малайзия, където се уважава палестинската кауза. В крайна сметка имаше съвместна операция на българското и палестинското разузнаване, която приключи успешно.

– Откъде знаете всичко това?
– По това време бях лидер на българо-палестинското дружество. На 10 май 2015 г. се срещнах с президента на Палестина Махмуд Абас на територията на трета държава. Един от поводите беше съдбата на двамата българи. Те бяха с потвърдени две смъртни присъди, очакваше се третата, а след нея щяха да бъдат екзекутирани. Абас директно каза: „Приятелю, като се върнеш, предай на българското ръководство, че смъртни присъди няма да има, защото ние много добре работехме с вашите служби.” Каза ми, че присъдите ще бъдат затвор и подчерта, че страната ни незабавно трябва да подпише споразумение с Малайзия, за да могат тези хора да бъдат преведени в България и да бъде облекчена съдбата им. Предадох всичко това. Реакцията беше много интересна – това не може да бъде, няма как да не бъдат екзекутирани. Но след една седмица дойде новината, че присъдата е заменена със затвор от 15 години и по 15 удара с тояги. Оттам нататък – казвам го, твърдя го и подчертавам – до ден днешен правителството не си мръдна пръста да подпише договор за реадмисия с Малайзия.

– Ще ви върна отново към Елена Йончева. След като знаете толкова много по случая, бихте ли станали неин свидетел в бъдещ съдебен процес?
– Ако Йончева поиска да съди Борисов, тя ще го осъди, защото нападката беше пряка, поименна. Готов съм да застана като свидетел на Елена Йончева. Процесът във всички случаи ще е закрит. По време на избори може да се говори всичко, но хората не бива да се обвиняват на ангро. Аз не нападам г-н Борисов. Той обаче нарече новите лица в БСП „кръвопийци“. Обсъждаме с Елена Йончева и Тома Томов, ще поканим и проф. Иво Христов, завеждането на групов иск. Ще предложим към него да се присъедини и параолимпиецът Михаил Христов. Ще съдим Борисов за това, че ни нарече „кръвопийци и внуци някакви“. В тълковния речник пише, че кръвопиец означава убиец, кръволок, жесток човек. Ще се видим в съда по открито дело. Имената на моите деди стоят на паметни плочи и на паметници на загинали със смъртта на храбрите. Аз не се срамувам от дедите си. Що се отнася до внуците, когато аз, Славчо Велков, защитавах националния интерес на България в Близкия изток, тогава Бойко Борисов пазеше един известен дядо и неговите внуци. Искам да цитирам песен на българската поп рок група „Джанго Зе“: „Грешка, грешка, обърках вратата, голяма грешка“, г-н Борисов.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. Ако Елена Йончева ВЕДНАГА не подадедекларация в съда, че обвинява Борисов в лъжа, значи това, което казва /или по-точно премълчава/ Борисов е истина. Увъртаниците на розовите ги знаем. Наслушали сме се на лъжите им. Елена, виж какви свидетели имаш, СЪДИ БОРИСОВ!!!! Или не, а ;)???????? Славчо, а ти си прекалено информиран за човек извън кухнята. Ние според теб балъци ли сме?

 2. Прочетох по-горе малоумния вопъл на едно тролско изчадие ,
  охулващ честни хора и съжалих за 30-те изгубени секунди които отделих за това.
  Истината е, че заграбят властта ГРОБ и техните тролове не се свенят да изопачават, да лъжат и мамят грозно и нагло.
  Грозното лице на българския бандитизъм ГРОБ не бива да вземе властта повечи – иначе МРАК над цяла България.

  1. Господине, трол е на дядо ви тъпия внук! Никого не охулвам! Искам само Йончева да внесе жалба и да започне дело срещу Борисов. Мисля, че единствено в съд може да се докаже кой опт тях казва истината. Плямпаници, като вашите не правят по-искрена едната страна, и по-лъжлива другата. Това, че ме обвинявате, означава, че и вие не искате дело. Защо, БЕ, господине???

 3. Никой няма юридическо и морално право да разгласява държавна тайна.
  Освен, разбира се, ББ.

  1. и седерастката подлога стоян ганев….

 4. Значи все пак НИЕ сме платили. А лъжците се надяват, че няма да излезе наяве. Мръсна мошеническа партия, ей!

 5. Бреййй тоя голяма разведка се изкара бе.Агент 007.Комунистически изрод.Явно и неговите деди са били от тези дето са се криели в шумата и са обирали на хората мандрите.Аз ако бях на мястото на Ленка и бях невинна до сега да го бях дала ББ на съда.Ама тя си трае защото знае гащите и са насрани.

 6. ДА КАЖЕ МУТРАТА, КОГА Е ИСКРЕН, КОГАТО ПРЕЗ 1993-1994 г. ИМАШЕ С ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА ОФШОРКА В КИПЪР, КАТО СИКАДЖИЯ, КАТО ПРИЯТЕЛ НА ХОРА ОТ КРИМИНАЛНИЯТ КОНТИНГЕНТ, С КОИТО ИМА СНИМКИ ИЛИ КОГАТО ЗА ЕДНА НОЩ НЕГОВАТА ПРИЯТЕЛКА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА СТАНА СОБСТВЕНИК НА БАНКА, КОГАТО ПОЖАРНИКАРЯТ ОТ БАНКЯ БЕШЕ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР ИЛИ КОГА, В КОЙ МОМЕНТ МУ Е БИЛА МИЛА БЪЛГАРИЯ, МУТРАГЕНЬО ОТ БАНКЯ, КАКТО ГО НАРИЧА проф. Л. Георгиев УСПЯВА САМО С ЛЪЖИ И КЛЕПАНЕ НА ХОРАТА, ЗАТОВА ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА И УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, КАКТО ТОЙ, ТАКА И ПАРТИЯ ГЕРБ, КОЯТО САМИЯТ БОЙКО БОРИСОВ ПРИЗНА, ЧЕ е ФИНАНСИРАНА ОТ БАВАРСКА ФОНДАЦИЯ И Е БАВАРСКИ ПРОЕКТ, ТОВА Е БЪЛГАРИЯ И НЯМАТ МЯСТО В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ПОДОБНИ ПАРТИЙ, КОИТО СВИРЯТ ПОД ЧУЖДА СВИРКА!

  1. Намалили сте дозата и веднага проличава, жалко връщай те се на първоначалния грамаж!

 7. СЪД ДО ДУПКА НА ПОЖАРНИКАРЯ ОТ БАНКЯ , НА КЛЕПАЧА ОТ ВСИЧКИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ, ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ и ЦЯЛАТА МУ ЛЪЖЛИВА ВЪРХУШКА!

  1. Ма другарко, не ли го свършихте тоя шампоан за вана, бре!

   1. Какъв ти е мотива да защитаваш ББ и герб? Плащат ли ти или какво?

  2. Съд до дупка??? Нещо, като СМЪРТ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ през есента на 44-та ми звучи. Само дето предателите не са Никола Петков, Димитър Пешев и ХИЛЯДИ още БОГАТИ интелектуалци, повечето избити за да може вашият дядо да излезе от селсакта си сая и да се настани в чорбаджийска къща. Къща, каквато и сам би построил, ако имаше достатъчно акъл или беше трудолюбив… Та съд, казваш?… А за Батко и братко, Масларова, виновниците за Виденовата зима, за бандитската приватизация и т.н. съд до дупка защо не искаш? Още повече, че до Борисов никой пръста си не мръдна за България. Родният ми град започна да става европейски едва, когато ГЕРБ дойде на власт. И понеже обикновените хора го разбират, всячески се стараете да ги окаляте. Да сте живи и здрави, ама хората помнят!

 8. ТОЗИ ПАНАИРДЖИЙСКИ БАБАИТЛЪК , ТОВА ФАРФАРОНСКО ПЛЕЩЕТЕ , ТАЗИ БИТКА С НЕГОДНИ СРЕДСТВА ЗАПОЧВА ДА СТАВА ВСЕ ПО ТЪПА И ПО ТЪПА .ПРИЧИНАТА Е ЧЕ ВСЕКИ ПЛЕЩИ , БЕЗ ДА ОЧАКВА НЯКОЙ ДА МУ ПОИСКА СМЕТКА ЗА СЛОВЕСТНАТА ПЛЯВА И ПЯНА С КОЯТО НИ ЗАЛИВАТ .ЗНАЕМ ЧЕ ХОРАТА СА ТЪРПЕЛИВИ , НО ЧАК ТОЛКОВА -БЯХ КАЗАЛ ЧЕ КОРНЕЛИЯ НИНОВА ВЕЧЕ СЛОЖИ КАТО ЩИТ В МЕГАЛОМАНСКАТА СИ БИТКА С ГЕРБ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА И ТАКА Я МАРГИНАЛИЗИРА ДО КРАЕН ПРЕДЕЛ .ЦЕЛТА Е ЯСНА -СПИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ПО ПЪТЯ Й КЪМ ЕВРОПА -ВЕЧЕ Е НАЛИЦЕ ЕДИН ИСТИНСКИ ПРЕЦЕДЕНТ В ИСТОРИЯТА НИ ПРЕЗД ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ – ДИВА И БЕЗУМНА АТАКА , НАРЕЧЕН ПРЕДИЗБОРНА БОРБА !? ТАЗИ “ ПРЕДИЗБОРНА БОРБА “ НА БСП ДОБИ ИЗМЕРЕНИЕ КОЕТО Я НАРАЖДА,, СРЕД НАЙ УРОДЛИВИТЕ ПАРТИЙНИ БОРБИ.БОРБИ БЕЗ ПРАВИЛА И БОРБИ , ПРИ КОИТО ВСИЧКИ СРЕДСТВА СА ПОЗВОЛЕНИ .

 9. Заглавие : Славчо Велков, водач на листата на „БСП за България“ в Пазарджик: С Йончева и Томов ще съдим Борисов за “кръвопийци и внуци” – ЩЕ ! АМА НЕ СЕГА ! Само ако спечелите изборите !

 10. Само това мога да кажа:Ха-ха-ха-ха-а-а-а-а!!!Славчо ,Славчоооо,вятър те вее на червена кобила….

 11. Интересно е, с какви хора дружи другарят Велков ( адски нагъл, впрочем), щял с Тома Томов да се жалва за обидата „кръвопийци“. А когато вашите чудни герои , комунистическите мръсници, изтрепаха без съд и присъда сто хиляди жертви в комунистическия терор само през 1944-та година и продължаваха десетилетия да убиват и убиват в концлагерите в Белене и Ловеч, къде беше ти бе Велков? Що не се скриеш в дупката на позора на предците си и да си траеш? Всички комунисти-шумкари бяха обикновени разбойници, взели властта с помощта на съветската армия-окупаторка. Затрихте живота на милиони клетници и нагло продължавате да ламтите за още и още власт.

  1. Ти пък… Айде да не лъжем, като комунисти. Между 10 и 15 хиляди са жертвите. Лошото е, че цървуланите избиха цвета на нацията!

   1. Кат им гледам семето: Да ти наторим и цветята на нацията… два пъти!

 12. Прогнози –
  За времето: Ще преобладава главно купеста облачност, на места с краткотрайни превалявания…
  За управата: Ще преобладават главно корумпирани личности, с чести провали без наказания…

 13. Голяма е вероятността пожарникарят да бъде осъден за приказките. Да не говорим, че издава държавна тайна за платения откуп, което си е престъпление откъдето и да го погледнеш. Без голям риск може да се каже, че тези избори ще са лебедовата му песен.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.