Слагат филтри на 20 комина в София

Нено Димов: Нужни са спешни решения за по-чист въздух

Общините ще кандидатстват за европари

Столичната община ще инсталира пилотно филтри на 20 комина на печки в София, които да пречистват от вредни газове. Изпълнител ще се търси напролет. Ще бъде измерен ефектът преди и след поставянето на устройствата. Това обясни пред “Труд” заместник кметът на София Йоана Христова по време на Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха, организиран в столицата от ЕК и МОСВ. Битовото горене е един от основните замърсители на въздуха в столицата. За справяне с проблема се обмисля подмяна на печки и включване на домакинства към “Топлофикация”. “Оглеждаме всякакви възможности и чакаме да видим кола на оперативна програма и ще преценим какво може да въведем”, обясни Христова. По думите й, филтрите са единственото решение против замърсяванията от заведенията за обществено хранене тип скари, ресторанти, хотели с камини.

Общините ще могат да кандидатстват с проекти за подобряване качеството на въздуха към края на второто или третото тримесечие на годината. Сумата е 111 млн. по ОП “Околна среда”, съобщи по време на форума екоминистърът Нено Димов. Мерките ще могат да се изпълняват от по-следващия отоплителен сезон. МОСВ ще се постарае за тези пари да може да кандидатства и МВР - за покупката на уреди за измерване при първа регистрация на автомобили. От следващия отоплителен сезон ще се въведат стандарти за горивата за битово отопление. Според него са нужни спешни решения за намаляването на замърсяването на въздуха.

Няколко еколози, недоволни от решението за втори лифт в Банско, нахълтаха в залата и прекъснаха с викове речта на министъра. Той отговори, че се радва на протестите, защото е живял във времена, в които изказването на различно мнение не е било позволено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес