След като лявата политика докара 140% инфлация и 40% бедност, Аржентина направи рязък завой - към свободата

“Министерството на туризма - вън. Министерство на културата - вън. Министерство на джендъра - вън. Министерство на образованието, пардон, индоктринацията - вън! Кражбите в политиката приключиха. Да живее свободата!”

Това не са протестни лозунги от страна на аржентинския народ. Това са обещания за реструктуриране на държавата по време на кампанията на новия президент на Аржентина - Хавиер Милей.

Изправени пред безпрецедентна, умопомрачаваща инфлация от 150% и с 40% от страната живееща в бедност, аржентинците направиха също толкова безпрецедентен избор като избраха първият президент либертарианец в света. Какво означава това? Милей, който освен всичко е и президента с най-много гласове в историята на държавата, е върл анти-комунист и против всички леви политики. Той иска да премахне почти всичките държави институции, да уволни повечето държавни служители и да освободи гражданите от репресивния апарат, наложен от предишния президент, радикално левият Алберто Фернандес.

Милей обещава да затвори централната банка, да изостави аржентинското песо и да почне да ползва американският долар и ще приключи с връзките на държавата му с Китай и блока БРИКС. Никакви либерални политики, никакъв социализъм. За тези свои обещания той спечели вота предимно на младите хора в държавата. 

Международните коментатори, предимно леви и либерали, описват Милей като радикален, десен, краен и дори опасен - но пропускат простият факт, че Аржентина е в невероятно тежко състояние след лявото правителство на Фернандес и хората съвсем разумно избраха да минат към другата крайност. След като са пробвали държавния контрол на социалистите, време е да се пробва свобода.

Случилото се в Аржентина има огромно значение за геополитиката по цял свят. Това е своеобразен сблъсък между БРИКС и Запада. Аржентина може да се счита за един от най-големите провали на Азия и Южна Америка, защото търговията с Китай и стоплянето на отношенията с БРИКС доведе до безпрецедентна бедност за държавата. Сега Милей ще направи пълен обрат към САЩ и Запада, при това радикален, както е видно с приемането на долара за официална валута. Подкрепен от огромна част от народа и обществената енергия, дори да изпълни само малка част от обещанията си, трусовете в Аржентина ще са сериозни. 

Същевременно, той поема ясен курс към запада, но този път - с наистина дясна, либертарианска политика. Тази, която позволи на САЩ да спечели студената война. Ако Милей успее трайно да извади Аржентина от дупката, в която са я поставили про-източните, леви политици, ще сложи резки спирачки върху идеята на БРИКС, че представлява бъдещето на просперитета. Също така ще покаже ясно, че геополитическият конфликт срещу Азия може да бъде спечелен само с връщане на дясната, консервативна идеология, която вече е доказана.

Радикалният избор също така показва нещо друго - задухал е отново вятърът на промяната. Хората не са доволни да избират едни и същи центристи, които много трудно се различават след като вземат властта. Новите, модерни, свежи идеи вече имат инерция и либертарианството, което бе виждано като екзотика, най-после ще се прояви на политическата сцена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи