След прекратената блокада протестът от Крушаре се мести из страната

Ана Петрова /седналата, вдясно/, Валентина Василева /правата, вляво/, собственичките на домашни прасета Валя Димитрова /до Ана/ и Красимира Лефтерова.

Протестите срещу указаните от държавата мерки относно африканската чума по свинете продължават, обявиха участници в блокадата на главния път Сливен – Ямбол в района на сливенското село Крушаре. След 14 дни полицията я прекрати и възстанови движението по пътя, съгласно издадена от кмета на община Сливен Стефан Радев заповед. Участниците съобщиха, че ще подкрепят протестите на други места в страната. Първият от тях ще е мирният протест в село Безмер, Ямболско. Там нямало да спират движението, защото за разлика от пътя Сливен – Ямбол, безмерският водел към военната авиобаза и бил от значение за националната сигурност.

„Блокадата не постигна искането ни да се спре доброволното избиване на животни, защото такова не се налага, африканска чума в Сливен няма. Но цялата страна разбра за какво става въпрос, разбраха включително и в чужбина. Всеки разбра, че никой не трябва да му влиза в къщата без прокурорско разрешение“, обобщи Валентина Василева, която е сред основните организатори на блокадата. Тя допълни, че първите сигнали срещу нерегламентираното изхвърляне на животински отпадъци са били подадени от протестиращите, в резултат на което са възложени проверки и че след натиска на протеста са били ограничени сечта и превозването на дърва като потенциални разпространители на заразната болест. Красимира Лефтерова, собственичка на домашни прасета, съобщи, че през миналата година два пъти е искала от ОДБХ да регистрират животните й. Но е получила отказ, тъй като законът не изисквал подобна регистрация за стопанства с до 5 домашни свине, каквото е и нейното. „Аз самата искам да има ред и не съм против правилата за биосигурност, това месо го ядат децата ми, а те са ми най-свидните“, каза жената и допълни, че шансът й вероятно бил терминал 2. „Но не искам да напусна, съжалявам“, каза тя. Лефтерова и колежката й Валя Димитрова от Безмер потвърдиха, че няма да позволят прасетата им да бъдат евтаназирани. „Ще сезираме Европейския парламент за ситуацията“, каза Валентина Василева.

Действията на протестиращите бяха подкрепени от Ана Петрова от Болярово, която дойде на място в Сливен за среща с тях. Преди време Петрова не разреши на ветеринарите да ликвидират стадото й в Болярово заради чумата по дребните преживни животни. Тя съобщи, че е изгубила делото срещу ОДБХ – Ямбол за дерегистрация на фермата й, но ще обжалва решението на първата съдебна инстанция пред ВАС.

Коментари

Задължително поле