На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

След прекратената блокада протестът от Крушаре се мести из страната

Ана Петрова /седналата, вдясно/, Валентина Василева /правата, вляво/, собственичките на домашни прасета Валя Димитрова /до Ана/ и Красимира Лефтерова.

Протестите срещу указаните от държавата мерки относно африканската чума по свинете продължават, обявиха участници в блокадата на главния път Сливен – Ямбол в района на сливенското село Крушаре. След 14 дни полицията я прекрати и възстанови движението по пътя, съгласно издадена от кмета на община Сливен Стефан Радев заповед. Участниците съобщиха, че ще подкрепят протестите на други места в страната. Първият от тях ще е мирният протест в село Безмер, Ямболско. Там нямало да спират движението, защото за разлика от пътя Сливен – Ямбол, безмерският водел към военната авиобаза и бил от значение за националната сигурност.

„Блокадата не постигна искането ни да се спре доброволното избиване на животни, защото такова не се налага, африканска чума в Сливен няма. Но цялата страна разбра за какво става въпрос, разбраха включително и в чужбина. Всеки разбра, че никой не трябва да му влиза в къщата без прокурорско разрешение“, обобщи Валентина Василева, която е сред основните организатори на блокадата. Тя допълни, че първите сигнали срещу нерегламентираното изхвърляне на животински отпадъци са били подадени от протестиращите, в резултат на което са възложени проверки и че след натиска на протеста са били ограничени сечта и превозването на дърва като потенциални разпространители на заразната болест. Красимира Лефтерова, собственичка на домашни прасета, съобщи, че през миналата година два пъти е искала от ОДБХ да регистрират животните й. Но е получила отказ, тъй като законът не изисквал подобна регистрация за стопанства с до 5 домашни свине, каквото е и нейното. „Аз самата искам да има ред и не съм против правилата за биосигурност, това месо го ядат децата ми, а те са ми най-свидните“, каза жената и допълни, че шансът й вероятно бил терминал 2. „Но не искам да напусна, съжалявам“, каза тя. Лефтерова и колежката й Валя Димитрова от Безмер потвърдиха, че няма да позволят прасетата им да бъдат евтаназирани. „Ще сезираме Европейския парламент за ситуацията“, каза Валентина Василева.

Действията на протестиращите бяха подкрепени от Ана Петрова от Болярово, която дойде на място в Сливен за среща с тях. Преди време Петрова не разреши на ветеринарите да ликвидират стадото й в Болярово заради чумата по дребните преживни животни. Тя съобщи, че е изгубила делото срещу ОДБХ – Ямбол за дерегистрация на фермата й, но ще обжалва решението на първата съдебна инстанция пред ВАС.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.