След удара от САЩ: ЕК търси решение за Ремдесивир

Ремдесивир

Европейската комисия изрази днес готовност да ускори процедурата по издаване на разрешение за продажба в ЕС на лекарството Ремдесивир, за което има данни, че ускорява лечението на Ковид-19, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Комисията преговаря с различни производители, сред които и компанията от САЩ „Гилеад” (Gilead Sciences), за доставка на препарата, уточни говорител на институцията. Той не можа да отговори какви количества и на каква цена се договарят. По неговите думи количествата се предвижда да бъдат съобразени с броя на постъпилите в болница в ЕС с новото заболяване. Говорителят поясни в отговор на въпрос, че ЕК е научила от медиите, а не от властите във Вашингтон, за това, че САЩ изкупуват почти целите произведени по света количества от лекарството.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата препоръча разрешаване на продажбата на ремдесивир в Европа. В САЩ курсът на лечение струва 5080 долара. Съществуват генерични лекарства със сходни качества, произвеждани в Азия за под 100 щатски долара.

Очакваното предварително разрешение за продажба в ЕС означава, че лекарството ще стане достъпно година преди необходимите данни за страничните ефекти. Ремдесивир е одобрен за използване в САЩ, Индия, Южна Корея и Япония.

Коментари

Задължително поле