След 8 години Сърбия пак е №1 в Европа на волейбол

Photo Jean-Marie Hervio

След 8 години Сърбия отново ликува на европейския връх във волейбола. Успехът е своеобразно утешение за „плавите“, които само преди месец останаха на победа от олимпийската квота за Токио 2020, а преди това се провалиха и в Лигата на нациите (11 място). Все пак шампионите стигнаха до титлата с новия си треньор Слободан Ковач, който след двата провала наследи на поста Никола Гърбич.

На финала шампионите сразиха Словения с 3:1 (-19, 16, 18, 20) пред близо 13-хиляди зрители в “Акор Арена” Париж. „Играхме като отбор, това е, което Боба промени“, разкри диагоналът Александър Атанасийевич.

Наставникът запази ядрото на тима и намали напрежението в колектива, но направи две ключови промени. На мястото на блокировача Петър Кързманович и посрещача Марко Ивович, в игра влязоха Марко Подрасчанин и капитанът Неманя Петрич. Именно Петрич отбеляза и победната точка. Не е тайна, че Неманя е любимец на треньора и го следва във всички отбори, които е сменил. Но и оправдава доверието му.

А един от ключовите волейболисти на шампионите Урош Ковачевич, отбелязал 20 точки, изрази надежда, че в олимпийската квалификация тимът ще постигнат същия успех срещу Словения, Франция и други силни отбори. Без обаче да споменава България. Най-вероятно „лъвовете“ ще бъдат в група със Сърбия, Франция и Холандия. Само най-добрият от 8-те отбора взима квота за Токио 2020.

Коментари

Задължително поле