Сливен се сбогува с Атанас Скатов

Личен архив
В Сливенския балкан Скатов провеждаше част от активните си тренировки за експедициите. Сред любимите му места бяха връх "Българка" и връх "Кутелка"

Сливен се сбогува със своя почетен гражданин Атанас Скатов на 14 февруари в катедралния храм „Свети Димитър“. Траурният ритуал бе отслужен от Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий в съслужение със свещеници от църквите в града.

Пред паметта на Скатов се поклониха много приятели, туристи, съмишленици и граждани. Съболезнователни адреси бяха поднесени от кмета Стефан Радев и областния управител Чавдар Божурски.

Известният алпинист загина на 42-годишна възраст, при опит за изкачи връх К2 в планината Каракорум. Последните десетина години той се посвети на планините и на каузата за опазване на природата и за здравословен начин на живот. В историята на алпинизма се записа като първия българин, изкачил седемте континентални първенци на планетата, и с ред други постижения. Покорил е 11 пъти върхове над 8000 метра. Носител е на приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на международната щафета „Пробег на мира – 2020 г.“ и на други отличия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони