Словения се скара с ЕС за мониторинга

В последващи отделни послания в “Туитър” Янез Янша (на снимката) задава риторично въпроса, дали същата делегация на комисията по граждански свободи на ЕП е посещавала лидерите на Франция, Германия или Холандия.

Евродепутати били “марионетки на Сорос”

Дипломатическа престрелка се води в “Туитър”

“Не сме колония”, настоя премиерът Янез Янша

Действащият председател на ЕС, премиерът на Словения Янез Янша, се озова във вихъра на дипломатическа стихия, след като късно в четвъртък вечерта публикува (вече изтрито) послание в социалната мрежа “Туитър”, в което нарече група евродепутати “марионетки на Сорос в Европейския парламент”, предадоха световните агенции. Оригиналното съобщение на Янша съдържаше снимка на делегация на ЕП от комисията за граждански свободи, (която миналия месец бе на посещение в България за оценка на върховенството на закона и свободата на медиите) с председателят ѝ, холандката София Инт`Велд посочена с червена стрелка и конкретният коментар.

“Туитът” предизвика лавина от реакции, първи от които беше председателят на Европарламента Давид Сасоли, който призова словенският премиер Янша “по най-бързия начин” да прекрати провокациите си.

“Нападките срещу членовете на ЕП са и нападки срещу европейските граждани”, написа Сасоли. На което Янез Янша отговаря през социалната мрежа, че Словения “не е колония” и призовава председателят на европейското законодателно събрание да каже на членовете на ЕП да не злоупотребяват с името на институцията за политически интриги и безсмислени обвинения срещу страната му.

Холандският министър-председател Марк Рюте влезе в защита на сънародничката си, набедена в провокативното послание на Янша определяйки го като “проява на лош вкус”, само за да бъде посрещнат с припомняне, че ако в Холандия има случаи на убити журналисти, в Словения такива няма.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа