Словенският прзидент: ЕС е проект за мир, крайно време е да се разшири с целите Западни Балкани

Снимка: Уикипедия

В интервю за базираната в Прищина информационна агенция "Телеграф" по време на посещение в Косово президентът на Словения Борут Пахор заяви, че Европейският съюз е проект за мир и помирение и че е крайно време да се разшири с целите Западни Балкани, които в момента са сиво петно на картата, заобиколено от държави-членки на ЕС. "Ето защо с нетърпение очаквам открита и конструктивна дискусия за това какво може всеки сам да направи за сътрудничеството за ускоряване на процеса на разширяване и какво трябва да направи Европейският съюз", добави той.

Пахор изтъкна, че страната му се противопоставя на корекциите на границите на Балканите, тъй подобни инициативи никога не са приключвали спокойно и мирно в региона и същевременно Любляна подкрепя подписването на споразумение между Косово и Сърбия, цитира думите му скопското електронно издание “МКД“.

Той каза, че е важно диалогът за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия да продължи и да се засили в конструктивен дух.

„Това, което е договорено, трябва да се спазва. Диалогът се провежда под егидата на Европейския съюз. Други страни, като САЩ, наблюдават внимателно. Важно е и двете страни да имат международна подкрепа. "Ние в Словения ще уважаваме това, което сте се споразумели с Белград," каза той пред косовската агенция.

Пахор каза, че ще обсъди процеса „Бърдо-Бриони“ с президента на Косово Вьоса Османи.

„Целта на срещата на върха е да се отбележи десетата годишнина от инициативата „Процеса Бърдо-Бриони“, което не успяхме да направим миналата година поради епидемията. Преди всичко бих искал да говоря за европейската перспектива на Западните Балкани. Доверието в процеса на разширяване и от двете страни изглежда е отслабено - много хора в ЕС говорят за умора от разширяването, докато кандидатите за ЕС говорят, че членството е станало по-малко привлекателно. "Това е опасно, защото засилва национализма и търси алтернативи", каза той.

Говорейки за отношенията между Словения и Косово, Пахор каза, че отношенията са добри и призова Косово да ускори вътрешните реформи и да подкрепи диалога с Белград.

„Нашето правителство помага на Косово, като предава знания и опит, както и проекти за развитие. "Участието на Косово в "Процеса Бърдо-Бриони" е важен аспект от нашата подкрепа за добросъседските отношения и европейската перспектива на всички страни (от региона)," каза той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа