Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Новото чешко правителство загуби вот на доверие в парламента

Наемите на лукс имотите поскъпнаха Ръст в продажбите на жилища около НДК и в центъра на София

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 януари 2017

Васил Велев: МВР е префинансирано, заплатите там не са толкова ниски, колкото казват

Звънят от остров в Атлантика

Пощальон влезе в затвора, открили 19 000 писма в дома му

Отпада идеята за двойно по-скъпа синя зона в София (обзор) Ще се забранява влизане в центъра на града според номерата на автомобилите

Опашки от тирове на Калотина, Капитан Андреево и Дунав мост

Австралия обяви конкурс за спасяване на Големия бариерен риф Дава 2 млн. канадски долара награда

Валери Симеонов: Протестите против втори лифт в Банско са част от предизборна кампания

„Словозографии” – нова книга на Катя Зографова Изданието е с мемоарен, историко-документален, есеистичен и поетичен заряд

k_zografova_koritza„Три в едно” може да бъде не само марка на продукт, но и апология на българското. Доказа го вечерта на 29 май литературната изследователка Катя Зографова с изискано парти в Софийска градска художествена галерия, озаглавено „166 години заедно в Словозографии”.

Гостите се питаха какво ли означава това, докато на самото тържество не стана ясно, че премиерата на книгата „Словозографии” (Издателство „Богианна”, 2017) е съчетана с две 60-годишнини (на Катя и Константин Зографови) плюс 46 години любов от пръв поглед между двамата. За да поздравят юбилярите бяха дошли известни интелектуалци, бизнесмени, правителствени лица. От името на Сдружение български писател поздравление поднесе проф. Михалий Неделчев. Бяха прочетени и юбилейни адреси от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, както и от ръководството на Националния литературен музей, чийто директор до преди година беше именно Катя Зографова.

Наричана от колегите си „Хомо архивариус”, Катя Зографова ни предлага един антологичен текст – жанрова смесица с на пръв поглед разнопосочни раздели. Тук проследяваме развитието през годините на личността й като творец – началото, колебанията, възходите, криволиците, отчаянието и възкресението, които неизменно я следват – от книга на книга, от чисто личните пристрастия до административните ѝ задължения.

Ще видите нещо като опит за словозографисване на храмовото пространство на литературата. А накрая са включени портрети на авторката от известни литературоведи – проф. Светлозар Игов, проф. Антония Велкова-Гайдарджиева, доц. Елена Гетова, д-р Добрина Топалова, д-р Митко Новков, д-р Юлия Йорданова, както и мнения за Катя Зографова от нейните колеги писатели: Боян Ангелов, Елка Няголова, Мина Карагьозова, Стоян Радулов и др.

„Като един благословен следотърсач, Катя Зографова не просто обръща хастара на неизвестното, не просто осветява тъмните ъгли на не докрай познатото, а облъчва с любов предмета на своите литературоведски изследвания, които са впечатляващи: за Чавдар Мутафов, Емануил Попдимитров, Орчо Войвода, Динко Зограф, Никола Вапцаров, Елисавета Багряна, Иван Ненов, цяла плеада „Знаменити, Забравени, Забранени” – както гласи заглавието на една от последните й книги” – пише Елка Няголова в своето есе и нарича Катя Зографова „литературен детектив”.

За музикалните интермедии на вечерта се погрижиха цигуларят проф. Йосиф Радионов и пианистката Зорница Радионова, а откъси от книгата прочете с неповторимия си чар Йорданка Кузманова. Събитието се водеше от две поетеси – Мария Бегова и Божидара Цекова.

Обградена от десетки почитатели, Катя Зографова даваше автографи повече от час.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.