Служебния кабинет ще предложи механизъм за определяне на минималната заплата

Mинистерски съвет ще успее да приеме механизъм за определяне на минималната работа заплата в рамките на мандата си. Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев по БТВ.

По думите му в момента размера се определя почти административно – финансовото ведомство го определя и после се консултира със социалните партньори.

Министърът добави, че и Европейската комисия ни препоръчва да изготвим подобен механизъм, който да бъде и ясен и прозрачен и така минималното възнаграждение да се договаря със синдикалните организации. Трябва да се приеме механизма, за да има увеличаване на доходите, посочи Донев.

По повод партийните обещания за скок в пенсиите той заяви, че ще са нужни допълнителни до 2 млрд. лв., ако се изчислят на база осигурителен доход за миналата година. Според него в следващите години не бива да се вдига пенсионната възраст, за да се видят ефектите от последното й повишение.

„В някои държави горната граница за право на пенсия е 65 години и за мъже, и за жени. Това е европейско условие за равнопоставеност в доходите”, коментира той.

Коментари

Задължително поле