Слънчево и топло през септември

Валежните количества през месеца ще са близки до средните

Oчакванията са тази година септември да бъде с температури около и над нормата и с валежни количества близки до средните.

В петък времето ще се задържи слънчево – сутринта прохладно, а около пладне топло с 28, 33 градуса температури. Кратки заоблачавания ще има следобед над северозападните части на България. В събота слънчевото време ще продължи.

След пладне в низините ще бъде горещо с температури до 34, 35 градуса. Следобед над планините ще има купеста облачност, за кратко може да превали. И в неделя ще е слънчево и горещо, но привечер в нощта срещу понеделник над Западна България ще се заоблачава и на много места там има условия за краткотрайни валежи и гръмотевици. В понеделник ще превали и над северните райони от страната. С умерен до засилен северозападен вятър ще прониква хладен въздух и температурите в западните и северните райони ще се понижават. Във вторник захлаждането ще се усети навсякъде и максималните температури ще бъдат от 24 до 30 градуса. Облачността ще бъде разкъсана без съществени валежи.

През периода 6-ти 8-ми септември времето ще бъде динамично. Ще се заоблачава и от запад на изток ще превалява. Възможни са и значителни валежи. Температурите ще се понижават и най-високите към 8-ми ще бъдат от 20 до 25, 26 градуса.

В началото на второто десетдневие ще настъпи стабилизиране на времето с повече слънчеви часове. Сутрин ще е хладно, а следобед сравнително топло. Към 12-ти, 13-ти ще има временни заоблачавания с условия за кратки валежи. В средата на второто десетдневие ще е слънчево.

Условия за превалявания и понижение на температурите ще има около 17, 19 септември. Третото десетдневие ще започне със слънчево време. В средата му ще има повече облаци, но към края отново ще е слънчево.

Падат първите слани

Става преходът от лято към есен

През този месец преобладава антициклоничният тип време - предимно слънчево и топло. Температурите са с около 4,5 градуса по ниски от тези през август, и най-често максималните температури са между 23 и 28 градуса.

Септември е един от най-сухите месеци. Нормалната сума на валежите е 25 - 50 литра на квдратен метър, в планиниските райони до 70, 80. Макар и малко вероятни през септември също се случват наводнения. В края на месеца по високите полета на Западна България се образуват и първите слани.

Народна Метеорология

Плодовита година при дъжд

на Кръстов ден

Според народните поверия, по нашите ширини се очаква сух септември - мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстов ден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето