Слънчев бряг и Мармарис - най-евтини за британците

Британските летовници, които заминават за лятната ваканция, вероятно ще намерят най-добрите цени в България и Турция.

Слънчев бряг, България и Мармарис, Турция, са най-евтините от 16 популярни европейски курорта, според годишния Family Holiday Report на Post Office Travel Money, пише „Дейли мейл“.

Докладът, изготвен с туристическата компания TUI, изчислява стойност от около 86 паунда за 12 обичайни ваканционни разходи, включително храна за семейството, напитки, слънцезащитен крем, репелент против насекоми и плажни артикули, вариращи от кофички и лопатки за децата до надуваем дюшек, сладолед, и водни колела по двете дестинации.

Според него, цените в Мармарис са се удвоили в сравнение с лятото на 2019 г., но сривът на турската лира оттогава е помогнал за намаляване на този ръст.

Британците обаче могат да очакват да плащат почти 11% повече отколкото преди три години в Марамарис и с 8% в Слънчев бряг.

Въпреки това, разходите при двете дестинации са с над 20% по-ниски, отколкото в най-евтиния курорт в еврозоната, португалският Алгарве, където цената за изброените 12-те артикула е 108 паунда.

На следващо място е Фуншал, Мадейра със £125, следван от Коста дел Сол, Испания със £127 и Корфу, Гърция, със £133.

Най-скъп е испанският Ибиса с цена от около £186, следван от Пуля, Италия с около £185.

Най-голямото увеличение на цените се наблюдава на о-в Крит - с 37,7%, до около 161 паунда.

Докладът също така разкрива, че почти три от пет (59%) британски семейства планират пътувания в чужбина тази година, но над три четвърти (76%) от тях са намалили ваканционния си бюджет с почти 38%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм