Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Смазахме цигарената контрабанда България става сред 8-те държави в ЕС с най-нисък дял на тютюневи изделия без бандерол

Митничарите и служителите на Гранична полиция имат основен дял за намаляване на контрабандните цигари. Снимка: Агенция "Митници"

Събират и проучват празни кутии от 10 г. у нас

0203_1_2297157% е делът на цигари без бандерол на българския пазар през второто тримесечие на 2017 г. Това е най-ниската стойност, измерена от 10 г. насам, откакто се правят проучвания. Резултатът нарежда България на 8-о място сред отличните в Европейския съюз, обявиха от Инициатива “Срещу незаконната търговия”. В нея участват 5 големи компании от бранша – Филип Морис България, Булгартабак, Бритиш Американ Табако, Джапан Табако Интенешънъл и Импириъл Табако.

Проучването се прави чрез събиране на празни кутии от цигари в 20 български града, в които живее 47,1% от населението. През тази година са проведени три сондажа, а догодина ще бъдат четири.

0203_2_229163В 11 от градовете делът на контрабандни цигари надхвърля средната стойност от 7 %, като Хасково и Благоевград водят съответно с 20,7% и 20,0%. Най-малко кутии без бандерол са намерени в Русе – 0,4% и Варна – 2,2%.

Повече от една трета от незаконните цигари у нас (33,4%)са от марки, които нямат притежател и нямат аналог на легалния пазар. Най-разпространените са две – “Премиум” (15,1%) и “Бизнес Роялс” (12,7%).

За първи път бяха представени данни и за потреблението на нарязан суров тютюн в България. То е проведено в 15 държави в Европа през четвъртото тримесечие на 2016 г. Според анализите 74,6 от изпушения тютюн за ръчно свиване у нас не е обложен с данъци. Почти 100 % от незаконния рязан тютюн се продава на килограм в пликове без етикет и извън законните места за търговия със тютюневи изделия.

0203_2_229154Изследването сочи, че загубите за държавата са приблизително 124 млн. лв. и трябва да се засилят мерките срещу търговията по интернет, на открити и доставки по домовете.

По време на българското председателство на ЕС през 2018 г. има вероятност Еврокомисията да отвори евродирективата за акциза на тютюневите изделия, сочат авторите на проучването. Според тях е в интерес на България след достигането на минималната акцизна ставка от 90 евро на 1000 къса да бъде избегнато въвеждането на нови минимални нива на акциза върху цигарите , за да се осигури стабилност и да се гарантират приходите от акциз.

 

 

Премиерът Бойко Борисов:

Ще намалим контрабандата до 6%, защото сме отличници

Заради политическа нестабилност загубихме 150-200 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов благодари на шефа на Агенция „Митници” Георги Костов и на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов (крайният вдясно) за успешното справяне с контрабандата на цигари. Снимки: Пламен Стоименов
Премиерът Бойко Борисов благодари на шефа на Агенция „Митници” Георги Костов и на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов (крайният вдясно) за успешното справяне с контрабандата на цигари. Снимки: Пламен Стоименов

Когато фактите говорят и най-големите ни критици трябва да замълчат. Започнали сме от 34 % контрабанда и сега е 7 %. Ще я намалим до 6%, понеже сме отличници. Това заяви премиерът Бойко Борисов след представянето на данните от пазарното проучване.

“Благодаря на главния прокурор и на прокурорите, които всяка сряда са при мен и обсъждаме въпросите, сега виждате резултатите. Парите от контрабанда замърсяват цялата система, защото, за да мине една контрабанда, ти трябват граничар, митничар, данъчен, покровителство по места и това е огромна маса от черни пари.

Специално искам да благодаря за тези резултати на Георги Костов, който полага много усилия. Митниците имат да изпълняват месечен план на приходите. През януари бяха 104,9%, а през март – 59 %. Когато дойдохме ние през май станаха 120 % и досега са все 120%. Когато беше служебното правителство и нямаше политическа стабилност, прокурорите и полицаите бяха същите, но приходите падаха. Загубил сме 150-200 млн.лв. само от акцизи. Тези пари са отишли в джобовете на бизнесмени в кавички”, каза още премиерът.

 

Финансовият министър Владислав Горанов:

България успява да охранява икономическите си интереси

03-11“България успява да охранява не само границите си, а и икономическите си интереси, – коментира финансовият министър Владислав Горанов. – Акцизът върху цигарите заема 48% от общия приход от акциза, който събираме. Делът му вероятно ще нарасне след 1 януари догодина до достигане на минималния размер от 90 евро на 1000 къса. Имаме аргументи да не се увеличава повече акцизната ставката, въпреки че може да се очаква натиск от ЕК, свързан с мярката за подобряване на начина и качеството на живот и тежестта, която болестите, свързани с тютюнопушенето, оказват върху социалните системи в Европа”, каза още Горанов. Той също благодари на Агенция “Митници”, която с 10 пъти по-малка численост от МВР успява да работи в синхрон с другите институции, отговорни за борбата с контрабандата.

 

Вътрешният министър Валентин Радев:

Нови канали идват от Гърция

03-10Очертава се нова тенденция – внос на нелегални цигари през два от пунктовете от Гърция. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев. “Доскоро големите количества бяха през Капитан Андреево, но вече се използват се пунктовете Маказа и Капитан Петко войвода”, каза МВР шефът. Той посочи няколко успешни международни акции на ГДБОП срещу контрабанда на цигари в Испания, Великобритания и Гърция. При една от тях в южната ни съседка си били задържани 25 т нелегален суров тютюн и 700 мастербокса с над 350 000 кутии.

Спадът в нелегалния пазарен дял се отбелязва и от полицията. От януари до август 2017 г. служителите на МВР в страната са иззели 21 398 022 къса цигари, с 56,7% по-малко от същия период на 2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Е къ, айдуците на парцаля Борисов лепят почти оригинални бандероли, нали печатницата е тяхна. Лъжат, крадат и правят на балами цял народ макя им свине крадливи.

Отговорете