Сменяйте възглавницата на 2 години

Постелките завъждат бактерии, могат да предизвикат алергии

Във всеки дом има някакви забравени вещи - прах за пране, препарат от миналогодишното пролетно чистене, консерви, купени на промоция. Макар да са в затворена опаковка, техният живот не е вечен, може дори да са станали вредни за употреба. И ако обикновено сме предпазливи към храните, то трайността на козметиката, личните вещи и препаратите за дома често бива пренебрегвана. Това важи с особена сила за четките за зъби, възглавниците и спалното бельо.

Не е добра идея четката за зъби да бъде използвана повече от 3 месеца. Също толкова наложително е възглавницата и завивките да бъдат сменяни максимум на 2-3 години, а матраците и протекторите - на 8, защото те буквално попиват отпадъци от самите нас и това лесно може да бъде доказано чрез претегляне на една възглавница като нова и след години употреба. Допълнителен мотив за смяната е появата на акари, които пък са едни от най-разпространените алергени. Същото важи за хавлиените кърпи, които трябва да се подменят на 3 години.

Домашните чехли и спортните обувки губят качествата си съответно след половин и една година. С подобен живот са гребените и четките за коса.

Един от най-нетрайните продукти е гъбата за миене на съдове, която изобщо не е чиста след 2 седмици употреба. Същото важи и за самобръсначките, по чиито ножчета се натрупват бактерии само след седмица.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве