Любомир Филипов, “Софийска вода”: Пием една от най-хубавите и качествени води в цяла Европа

Китай изстреля разузнавателен сателит към далечната страна на Луната

Правосъдното министерство в САЩ проверява разследването на ФБР за руска намеса в президентските избори

55 190 зрелостници се явяват днес на матурата по БЕЛ

Радев заминава на двудневно посещение в Русия

Николас Мадуро е преизбран за президент на Венецуела

29 милиона американци гледали сватбата на Принц Хари и Меган Маркъл

Облачно време днес, на места с валежи и гръмотевици

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път: Елена”

Какво печели България от участието си в банковия съюз Той налага единни правила, надзорен механизъм и система за преструктуриране на банките

Пчеларка твори изящество от восък Деяна Такиева създава свещи и фигурки като хоби покрай отглеждането на 400 пчелни семейства

На 21 май 2018 да почерпят

Българин арестуван в Марсилия – имал материали, годни за сглобяване на бомба

Почина световноизвестната оперна прима Христина Ангелакова

“Левски” на бараж за Лига Европа

Сменят формулата за лихвите по кредитите Промяната става със законопроект, внесен от Менда Стоянова

Формулата за пресмятане на лихвите по много от банковите кредити ще бъде сменена от 1 юли. В момента лихвите по потребителските и жилищните кредити може да се определят като сума от променлив лихвен процент и надбавка. Като този променлив лихвен процент може да е един от пазарните индекси ЛИБОР, ЮРИБОР, СОФИБОР или индикатори, публикувани от БНБ или от НСИ. От 1 юли обаче БНБ спира да изчислява справочните индекси СОФИБИД и СОФИБОР. Според Регламент на ЕС, индекси, използвани във финансови договори ще трябва да се изготвят от лицензирани или регистрирани администратори от ЕС или от трета държава, включени в регистър, поддържан от Европейския орган за ценни книжа и пазари.

Индексът СОФИБОР се формира от лихвите по предлаганите левови депозити на българския междубанков пазар. От 1 юли обаче БНБ няма да го определя. Затова председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова внесе в Народното събрание промени в Закона за кредитните институции. Те предвиждат при съществена промяна на някой от използваните от банките индекси за определяне на лихвите по кредитите, или ако той спре да се изготвя, банката да може да напише план за действие и да промени правилата за формиране на лихвите. Този план може да включва използването на друг индекс, като ще трябва да бъде одобрен от БНБ. Промяната ще засегне хиляди граждани, които са взели кредит на базата на индекса СОФИБОР, който вече няма да се определя. В промените на закона специално е посочено, че към момента на смяна на формулата за определяне на лихвата по кредита, новият лихвен процент не може да надвишава лихвата преди промяната. След това обаче лихвата ще се променя според движението на новия избран от банката индекс.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Леле. Богове. Ще променят математиката. Господа журналисти правете разлика между формула и правила. Правилата се променят. Формулите са доказани истини /в случая математически/ и тях и Господ не може да ги промени. Но за нашите управляващи всичко е възможно.

  1. Такива с в Труд – все сензацията гонят, а всъщност недообясняват от некомпетенстност!
   В случая става въпрос за отпадането на софибор. Ликвидирват го.
   А той беше основният “повишител” на лихвите.
   Защото либора и еуролибора са под директното “командване” на европейската централна банка, която борави с лихви между 0.5 до 2.5% Докато софибора никога не е падал под 3.5% допреди 2 години над 5%.
   Просто щом ще влизаме в чакалнята на еврото – трябва да използваме механизмите на еврото.
   Последиците за някои бг банки може и да са фатални! Затова очаквам повишаване на обслужващите такси, както и изнамирането на нови такива.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.