Смразяващ стрес тест за 500 електрически коня

Прототип на електрическия модел BMW iX преминава екстремен тест в суровите зимни условия на Северна Европа.

BMW iX преминава изпитания в най-суровите зимни условия

Батерията осигурява пробег от 600 км

Ниските температури през зимните месеци са сурово изпитание за батерията и технологията за зареждане на електрическите автомобили, както и за дисплеите в кокпита. За да бъде оптимално подготвен за най-тежките условия, новият електрически SUV модел BMW iX преминава през смразяващ (буквално) стрес тест отвъд Полярния кръг.

Година преди пускането в серийно производство прототипите са подложени на интензивни натоварвания в най-северните райони на Европа на територията на Финландия и Норвегия. При особено тежки метеорологични и пътни условия се проверява работата на електромоторите, задвижващата система на четирите колела, високоволтовата батерия и топлинния мениджмънт. Инженерите тестват и взаимодействието на системите за контрол на задвижването и окачването върху настилки с ниско сцепление. Интензивната програма натоварва един прототип за кратко време много повече, отколкото един сериен модел през целия му жизнен цикъл.

BMW iX е първият модел на компанията, който е конструиран върху нова модулна платформа. Той е проектиран изцяло като електромобил. Според актуалните изчисления двата електромотора заедно развиват максимална мощност над 500 конски сили. Част от стрес тестовете в екстремни зимни условия служат за финални настройки на интелигентната система за двойно предаване xDrive и нейното адаптиране на индивидуалния въртящ момент за всяко колело. Този подход подобрява допълнително сцеплението и ефективността. Целта на разработките е постигането на изключително нисък за този автомобилен клас среден разход на електроенергия под 21 киловатчаса на 100 км, както и пробег над 600 км с едно зареждане.

Коментари

Задължително поле