„Снежната кралица” вледенява и вълнува

Премиера на балет “Арабеск”

Цялата детска програма на Държавния музикален и балетен център “Стефан Македонски” се състои от играни вече заглавия, с изключение на едно - премиерата на балет “Арабеск” “Снежната кралица”.

Хореограф е солистката на Арабеск Ангелина Гаврилова. “Не съм си и представяла, че първата ми голяма самостоятелна постановка с балет “Арабеск” ще бъде детски спектакъл, каза тя. - Нещата, които съм правила досега са доста различни: абстрактни форми на съвременна музика. Боряна Сечанова дойде при мен и каза, че имаме нужда от зимен детски спектакъл и че смята че мога да се справя. Тя ми предложи “Снежната кралица”, защото знае, че Андерсен ми е любимият детски автор.

Доста се стреснах от тази задача, защото досегащният ми опит като хореограф е в друга насока - в абстрактни форми и на съвременна музика. Чудех се как ще успея да съчетая лексиката на модерните танцови техники и посланието на съвременния танц с тази доста позната приказка.

Авторката разказа как е подбрала музиката - произведения от Чайковски, Елгар, Григ, Мусоргски, Сибелиус и др. “Тъй като няма цялостно музикално произведение за “Снежната кралица”, трябваше да избера творби за различните сцени. Беше дълъг процес и благодаря на помощта на Найден Тодоров (директорът на Софийската филхармония и съпруг на Ангелина - бел. ред.), който прекара, заедно с мен безсънни нощи в слушане и подбиране на музиката.

Обичам да експериментирам и да се хвърлям надолу с главата, и сега вече смятам, че получи доста ясен разказ, благодарение и на драматурга Марий Росен, към когото се обърнах да направи адаптация на приказката за танцов спектакъл. Та, мисля че децата ще разберат историята. Надявам се и чисто хореографски като текст да е направено интересно пластически, за да могат и малките, и големите да видят красотата на съвременния танц.”

Сценографията е поверена на Иван Токаджиев, а художник на костюмите е Адрияна Найденова. 15 артисти участват в спектакъла. В ролята на Снежната кралица е Петя Колева, нейни стражи са Васил Дипчиков и Стефан Вучов, Кай и Герда са Филип Миланов и Таня Кацарова.

Боряна Сечанова, директор на балет “Арабеск”, сподели впечатленията си: “Когато най-сетне ме допуснаха да видя какво се е получило, бях поразена. Видях един изумително философски спектакъл, невероятно емоционален, динамичен. Зрителят не може да остане дистанциран. Ледена мъгла се редува с бързи, динамични моменти. Изключително трудна за изпълнение хореография, която се движи по ръба на човешките възможности.”

Постановката продължава 1 час и 13 минути, без антракт. Подходяща е за деца над 7-8-годишна възраст, но, разбира се и съвсем малките ще има какво да видят - за тях удоволствието идва от красивите и костюми и интересните сценографски решения, като играта с големите “снежни” топки.

За тези, които не са успели да гледат премиерите в петък и днес, следващите спектакли са на 13 и 14 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства