На 15 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 15.12.2019

Да откъснем водните лилии на паметта

Приказна Коледа в Германия

Подплашен кон преобърна каруца в Благоевград, мъж е ранен

Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

„Снежната кралица” вледенява и вълнува

Сценографията е поверена на Иван Токаджиев, а художник на костюмите е Адрияна Найденова. Снимка: Балет “Арабеск”

Премиера на балет “Арабеск”

Цялата детска програма на Държавния музикален и балетен център “Стефан Македонски” се състои от играни вече заглавия, с изключение на едно – премиерата на балет “Арабеск” “Снежната кралица”.

Хореограф е солистката на Арабеск Ангелина Гаврилова. “Не съм си и представяла, че първата ми голяма самостоятелна постановка с балет “Арабеск” ще бъде детски спектакъл, каза тя. – Нещата, които съм правила досега са доста различни: абстрактни форми на съвременна музика. Боряна Сечанова дойде при мен и каза, че имаме нужда от зимен детски спектакъл и че смята че мога да се справя. Тя ми предложи “Снежната кралица”, защото знае, че Андерсен ми е любимият детски автор.

Доста се стреснах от тази задача, защото досегащният ми опит като хореограф е в друга насока – в абстрактни форми и на съвременна музика. Чудех се как ще успея да съчетая лексиката на модерните танцови техники и посланието на съвременния танц с тази доста позната приказка.

Авторката разказа как е подбрала музиката – произведения от Чайковски, Елгар, Григ, Мусоргски, Сибелиус и др. “Тъй като няма цялостно музикално произведение за “Снежната кралица”, трябваше да избера творби за различните сцени. Беше дълъг процес и благодаря на помощта на Найден Тодоров (директорът на Софийската филхармония и съпруг на Ангелина – бел. ред.), който прекара, заедно с мен безсънни нощи в слушане и подбиране на музиката.

Обичам да експериментирам и да се хвърлям надолу с главата, и сега вече смятам, че получи доста ясен разказ, благодарение и на драматурга Марий Росен, към когото се обърнах да направи адаптация на приказката за танцов спектакъл. Та, мисля че децата ще разберат историята. Надявам се и чисто хореографски като текст да е направено интересно пластически, за да могат и малките, и големите да видят красотата на съвременния танц.”

Сценографията е поверена на Иван Токаджиев, а художник на костюмите е Адрияна Найденова. 15 артисти участват в спектакъла. В ролята на Снежната кралица е Петя Колева, нейни стражи са Васил Дипчиков и Стефан Вучов, Кай и Герда са Филип Миланов и Таня Кацарова.

Боряна Сечанова, директор на балет “Арабеск”, сподели впечатленията си: “Когато най-сетне ме допуснаха да видя какво се е получило, бях поразена. Видях един изумително философски спектакъл, невероятно емоционален, динамичен. Зрителят не може да остане дистанциран. Ледена мъгла се редува с бързи, динамични моменти. Изключително трудна за изпълнение хореография, която се движи по ръба на човешките възможности.”

Постановката продължава 1 час и 13 минути, без антракт. Подходяща е за деца над 7-8-годишна възраст, но, разбира се и съвсем малките ще има какво да видят – за тях удоволствието идва от красивите и костюми и интересните сценографски решения, като играта с големите “снежни” топки.

За тези, които не са успели да гледат премиерите в петък и днес, следващите спектакли са на 13 и 14 декември.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.