Солена глоба за грък, управлявал кола с български номера

20 000 евро ще плати шофьор на джип Мерцедес от Кавала

20 000 евро ще плати гръцки гражданин от Кавала за това, че управлява автомобил с български регистрационни номера съгласно решение, издадено от отдела за уреждане на спорове на НАП.

Същият е собственик на автомобил Mercedes-ML 400 Cdi с български номера, но е данъчно пребиваващ в Гърция, независимо, че има регистрирана фирма в България, която след направена проверка се оказва, че не е работеща.

Използването на български номера се оказа особено "скъпо" за нарушителя, тъй като цената за придобиване на конкретния автомобил, който е използвал, не надвишава 6 000 евро и сега ще бъде принуден да плати повече от 20 000 евро глоба.

Припомняме, че съгласно гръцкото законодателство всеки гръцки или чужд гражданин, данъчно задължен в Гърция и притежаващ данъчен номер АФМ, не може да управлява автомобил с български регистрационни номера, освен ако не е декларирал в ресорната служба към Външно министерство, че живее в чужбина и не е данъчно задължен в Гърция.

Същото важи и за българските шофьорски книжки на български граждани, които работят и живеят в Гърция или живеят в България, но притежават имоти в Гърция.

Въпросната категория хора, според гръцкото законодателство, са длъжни да притежават данъчен номер /АФМ/, и според гръцките власти, ако притежават въпросната данъчна регистрация не е разрешено да управляват своите превозни средства с български свидетелства за управление на МПС на територията на Р. Гърция, независимо дали управлявания автомобил е с български или гръцки регистрационни номера, освен ако не са декларирали официално че живеят в чужбина.

Ако не са направили въпросната декларация и се водят постоянно живеещи в Гърция, ЕС въведе регламент, според който жители на ЕС са длъжни да притежават само един документ за правоуправление. В случаите, в които гражданите имат два или повече документа за правоуправление, избират кой е най-подходящия за тях като количество на категориите и връщат останалите, а въпросният документ, ако не е издаден от държавата им по местоживеене, го предават в ресорно министерство и да им бъден издаден същия с аналогичните категории от държавата по местоживеене.

Ако са постоянно живеещи в Гърция, е необходимо да шофират с гръцка шофьорска книжка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа