Солист изненада закрива „Варненско лято“ с оркестъра на БНР

Престижният виенски конкурс носи името на виртуоза на цигулката Фриц Крайслер.

Цигуларят ще е сред лауреатите на виенския конкурс „Фриц Крайслер“

Най-дълголетният български фестивал – ММФ „Варненско лято“, ще бъде закрит на 7 октомври с изненада за публиката, съобщиха организаторите. В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център под палката на маестро Марк Кадин симфоничният оркестър на БНР  ще изпълни Сюита за оркестър от Лазар Николов и селекция от Славянски танци от Дворжак. Солистът на концерта обаче ще стане известен в последния момент. Той ще е един от призьорите на провеждащия се в момента престижен виенски конкурс за цигулари „Фриц Крайслер“. Артистичният директор на ММФ „Варненско лято“ проф. Марио Хосен е в журито и ще се завърне във Варна с лауреата.  

Историята на Виенския конкурс за цигулари започва от наградата, която преди 1938 г. Фриц Крайслер е дарявал ежегодно на най-добрия студент по цигулка във Виенската музикална академия. През 1979 г. конкурсът става международен. Той се провежда на всеки 4 години, а участниците са изпълнители до 30-годишна възраст от цял свят. Тази година Международният конкурс “Фриц Крайслер” отбелязва 60-годишнината от смъртта на своя патрон.

Крайслер е завършил Виенската консерватория едва на 10 години, а две години по-късно се дипломира и в Парижката консерватория. Има шеметна кариера на всички континенти и става идол на цяло поколение цигулари. Сочен е като последен представител на виртуозите от романтичния период и същевременно пионер на съвременната цигулка на 20 век. В продължение на две десетилетия е най-търсеният и най-високо платеният цигулар в света. С богатството си помага на много изпаднали в нужда хора и особено на млади изпълнители, които се борят за признание.  

Тази година за участие в конкурса „Фриц Крайслер“ са кандидатствали 235 цигулари от 40 страни. Носителят на голямата награда ще бъде обявен на 25 септември на церемония в голямата зала на Мюзикферайн. До финал достигнаха шест бъдещи звезди на концертния подиум, които днес ще се състезават за наградите от 5000 до 20 000 евро. Варненската публика ще бъде първата, която ще посрещне един от лауреатите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони