Солна стая помага при алергия и стрес

Светла Иванова (вдясно) е имала сериозни проблеми с дишането.

Певицата и йога инструктор Светла Иванова отмени операция с халотерапия

В сезона на алергиите сме. Симптоми като кихане, хрема, сълзене на очите, хрипове и сърбежи в носа са неприятни, но и много разпространени. Как можем да ги овладеем, разказва певицата, писател и йога инструктор Светла Иванова.

Тя открива за себе си вълшебството на солната стая, когато є се случва да води на такова място курс по йога. Дълго време страдала от целогодишен алергичен ринит, който се засилвал през пролетта. Имала и изкривена вътрешна носна преграда с вечно запушен нос, заради което се чувствала постоянно болна. Дори є насрочили операция.

В солната стая Светла установява, че се чувства добре, диша свободно и няма нужда от медикаменти, които водят до натрупване на антихистамини и кортикостероиди в организма, нито от чайове, тинктури и други народни средства. Отменя операцията и се заема с организирането на собствени солни стаи и йога студио, в които съчетава въздушна йога и упражнения за дишане със солни инхалации.

„Лекуването с халотерапия е 100% натурален и безвреден метод. Частиците медицинска сол проникват чрез дишането ни и разширяват дихателните пътища. Намаляват отока на носната лигавица, ускоряват оттичането на секретите от носа и белите дробове и действат противовъзпалително - обяснява Светла Иванова. - При алергии като в моя случай солната инхалация помага, като отбъбва лигавицата, така че да вдишваме по-лесно през носа. Честите терапии също понижават нивото на имуноглобулините (IgE, IgA), които са отговорни за алергените в организма ни.”

Въздухът в солните стаи е изключително полезен за хора с алергии, защото е йонизиран, богат на калиеви, магнезиеви и натриеви соли. Освен това действа антимикробно, антибактериално и антимикотично. Укрепва имунната система. Изчиства и възстановява организма след прекарани респираторни заболявания, както и след Ковид, като прочиства долните и горните дихателни пътища.

Освен при алергии, лечението със солни инхалации помага при „задна хрема” на децата, астма, бронхити, синузит, кожни проблеми (акне, екзема), настинки, ринит, отит, хъркане, при спортисти, пушачи, певци и хора, които често използват гласа си. Ефектът се усеща веднага, но за да се затвърди, са нужни 10-15 последователни посещения. Докато вдишвате медицинската сол, разпръсквана контролирано от халогенератор, не е нужно да правите нищо - просто седите и си четете книга или медитирате.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве