Соня Йончева - Гранд мама

Една от най-големите оперни звезди в света Соня Йончева се завърна на сцената само 6 седмици след раждането на второто си дете. Бебето София се появи на бял свят на 1 октомври. Тя направи три незабравими концерта в Хамбург, Москва и София. Концертът на световната прима на 15 ноември в зала “България” е сред най-големите български културни събития за годината. В края на ноември й предстои да пее в Мадрид Имоджена в Il Pirata на Белини.

“За едно такова завръщане трябваше да мина и през вкъщи - каза Соня Йончева. И добави простичко - Аз съм си у дома в България.” С това свое повторно връщане към сцената съвсем скоро след майчинство (едва 4 седмици, след като роди сина си Матео, тя пя Мими в “Бохеми” в Метрополитън опера), Соня Йончева влиза в странна световна класация - на най-бързо възвърналите певческата си форма майки-примадони.

Звездната кариера на Соня Йончева е като Андерсенова приказка. Родена през 1981 г. в Пловдив, професионалният път на Соня тръгва от Музикалното училище там. “Майка ми е много силна жена, майка-лъвица - казва Соня Йончева. - Още като ме родила, решила, че съм предопределена за сцената.” От 6-годишна Соня учи пиано и пее в хор “Детска китка”. “Винаги сме се чудили на майка ни - как купува пиано, за да можем да свирим с брат ми, а по това време вкъщи нямахме какво да ядем.” Братът на Соня, Марин, също е оперен певец. Той е първият победител в риалити шоуто Star Academy. “Водеше ме по хорове, в театъра, да танцувам, да пиша поезия. Като тийнейджърка ме изпрати на кастинг за модели. А аз исках да бъда художничка, ходех в специална школа и имах талант. Можеше да излезе нещо от мен.”

Един ден Соня слушала ария на Моцарт по телевизията и опитала да я изпее. “Мама ме чу и каза: “Ти ще станеш оперна звезда. Мисля, че имаш талант”. Записа ме на уроци по пеене. Не се увлякох веднага. Трябваше да се убедя, че съм добра. Исках да обичам работата си. И когато се убедих, че ме бива, тогава се влюбих.”

Продължава обучението си в Женевската музикална консерватория. Участва и в академията на Уилям Кристи (световен бароков диригент и музиколог) за млади барокови певци, Le Jardin des Voix. Първите й ангажименти след обучението в Женева - промоции, концерти, майсторски класове - идват от Франция. През 2010 г. е удостоена със специалната награда Cultur Arte на най-известния световен оперен конкурс “Опералия”, организиран и дирижиран от Пласидо Доминго в миланския театър “Ла скала”.

В началото Доминго хич не бил очарован от репертоара, с който се явила на конкурса за млади оперни певци “Опералия”. Но съпругата му Марта и други членове на комисията, които познавали Йончева отпреди, го накарали да се заслуша в гласа й. Впечатлен, прочутият тенор я кани да пее на концерта за 70-ия му рожден ден. Двамата участват в грандиозния спектакъл в Ковънт Гардън за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Впоследствие синът му й става агент.

Соня издава албума Paris, mon amour. Вторият й албум “Хендел” с арии от опери, превърнали се във вокален канон, е номиниран за 2016 International Opera Award в раздела “Най-добър албум с оперен рецитал”.

В последната година на студентството си среща бъдещия си съпруг - диригента Доминго Хиндоян. “Доминго беше диригент и асистент. И трябваше да ме дирижира на изпита за моята дипломна работа през 2009 г., когато завършвах Консерваторията в Женева. Не успях да отида на две репетиции, защото бях на представление в Мадрид. Стигнах чак на вечерта. Оркестърът си беше тръгнал и двамата се уговорихме да се видим в парка, за да уточним изпълнението ми. Представях си го възрастен, с много опит. Не предполагах, че може да е млад и толкова... привлекателен.”

След успешното й представяне пътищата им се разделят, но поддържат контакт във фейсбук. 4 г. по-късно се срещат в Берлин. “И двамата бяхме свободни, имахме добра кариера, беше въпрос на минути да се случат нещата. Любовта е движеща за човека. Аз съм влюбена в моя съпруг, в децата, в моето семейство. Да си обичан е голям стимул в кариерата.”

 

Познава безпаричието

“Големият плюс при мен е, че аз знам какво е да нямаш пари - казва една от 10-те най-търсени оперни певици в света. - И мога да се оправя. Разбира се, парите са удобство. Но никога не са ми били цел. Умея обаче да харча! Щастлива съм с това, което имам. Знам, че ако един ден спра да пея, има толкова много неща, които мога да правя. Не съм се вкопчила в кариерата, не треперя дали следващата ми стъпка обезателно ще е успешна. Аз съм човек, който се радва на живота такъв, какъвто е. И може би затова ми се случват толкова хубави неща.”

 

За нея

Дълбок артист с уникална техника

Радвам се, че толкова рано я открих, когато спечели конкурса “Опералия”. Вдъхновяващо е да се работи с артист, който е толкова дълбок, с такава уникална техника и такава фина чувствителност.

Тенорът Пласидо Доминго

 

Музикално явление на XXI век

Тя е мечтаната певица - мощен и богат на нюанси глас, лекота и артистичност, които са подкупващи. Красотата й те печели от раз, а характерът й да рискува с репертоар, към който дори звездите не посягат, я превръща в едно от музикалните явления на XXI век.

Диригентът Валерий Гергиев

 

Бих я наредил до Кристо

Аз бих я наредил до Кристо, ако говорим в по-широк план - до Стоичков, Бербатов и Григор Димитров. Не са много българите, които говорят с работата си на другите. Не са много българите от нашето съвремие, които стават известни извън пределите на страната.

Журналистът Георги Тошев, автор на филм за дивата

 

Красивото и талантливо лице на България

Артист, стъпил здраво на земята и въпреки сравненията с най-знаменитите явления в операта, тя има изключителна собствена идентичност и аура. Майка на две деца, грижовна дъщеря и съпруга, безкомпромисна към всеки един проект, в който участва. Соня се превърна в красивото и талантливо лице на страната ни, добронамерена дори и към най-яростната конкуренция на големите сцени. Зад нея не стои никой, освен семейството й. Двудневното й присъствие за концерта в зала “България” със Софийска филхармония и маестро Найден Тодоров преобрази културния живот в столица и ще има силно ехо.

Атанас Маев, арт мениджър на Derida Dance

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети