Сотир Цацаров е на посещение в Азербайджан

Главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно работно посещение в Азербейджан по покана на колегата си Закир Гаралов, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Взаимодействието по дела за правна помощ, усъвършенстването на електронните услуги, натовареността, атестирането и повишението на прокурори бяха сред темите на разговорите.

Посещението е в рамките на подписаното едноодишно Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на България и Азербейджан.

"Правомощията на прокуратурата се простират до вратите на съда", заяви г-н Цацаров. Според него, мястото на прокуратурата е в съдебната власт, тъй като тя защитава обществения интерес.

Г-н Закиров от своя страна представи системата за атестации на прокурорите в Азербейджан. Ежегодно се провеждат тестови изпити на всички прокурори, резултатите от които се обработват в момента и веднага се предоставя резултатът. По този начин прокурорите са в течение както на законодателните промени, така и на съдебната практика.

Сотир Цацаров посещение Азербайджан

В рамките на визитата се провеждат срещи с министъра на правосъдието и с председателя на Върховния съд на Азербайджан-г-н Рамиз Рзаев и г-н Фикрат Маммадов.

По време на посещението беше осъществена среща с президента на Азербайджан г-н Илхам Алиев. Г-н Алиев поздрави премиера на България г-н Бойко Борисов по случай личния му празник. Пред г-н Цацаров той изказа благодарност за добрите отношения с България и представи институционалните промени,които се въвеждат в Азербейджан.  Сред тях са повишаване на квалификацията на служителите в държавната администрация и в правоохранителните органи. Той заяви,че най-важно е създаването на добри условия за работа, за да може държавата да има изисквания към магистратите и служителите за качествен труд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България