Гешев: Сърбия не иска да изпълни международните си ангажименти относно Цветан Василев

Димитър Радев, БНБ: Премахнахме последната юридическа пречка пред присъединяването ни към ERM II

Румен Радев в отчета си: Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред (ВИДЕО)

Китай: За около седмица се лекува пневмонията, предизвикана от коронавируса

Откриха незаконно оръжие и боеприпаси в жилище Притежателят им се оказал познайник на полицията

Горски задържаха още 4 каруци с бракониерски дърва

Елен Герждиков: София няма да загуби нито един литър вода

Цистерна с вода се обърна и блокира пътя към Банско

Теменужка Петкова: До края на 2020 г. ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната

Акция срещу битовата престъпност във Врачанско

Какво не трябва да казваш, след като шефът ти крещи дълго?

Зад кулисите на 75 г. от освобождението на Освиенцим Путин - в центъра, Майк Пенс - отстрани, Украйна и Полша - наказани в ъгъла

Блокирана българка в Ухан: Имам запаси от храна, седя вкъщи и чакам

Нови правила в САЩ: „Зелена карта“ само за кандидати, които не са „обществено бреме“

Фандъкова: В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред

Главният прокурор поиска отстраняването на благоевградска прокурорка

Главният прокурор г-н Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура – Благоевград, заради повдигнатото й обвинение за осуетяване на наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при пътно транспортно произшествие.

Искането се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Софийска градска прокуратура, по което на 04.04.2019 г. на прокурор Райна Бачева е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 288 пр.2 –ро от Наказателния кодекс, извършено на 25.06.2015 г.

Повдигнатото срещу прокурор Райна Бачева обвинение касае умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на служебните й задължения на магистрат в Районна прокуратура- Благоевград. На 25.06.2015 г. в гр. Благоевград, като орган на власт – прокурор в Районна прокуратура град Благоевград, Бачева е осуетила наказателно преследване срещу Владислав Г.Е. с цел да го избави от наказание, което му се следва по закон за извършено от него престъпление по транспорта.

На 25.06.2015 г. около 17,00 ч. в гр. Благоевград, на пешеходна пътека, тип „Зебра“, на кръстовище между ул.“Владо Черноземски“, ул.“Иван Михайлов“ и ул.“Сан Стефано“ е настъпило пътно-транспортно произшествие. При управление на автомобил марка „Дайхацу“, модел „Териос“, Владислав Г. Е. нарушил правилата за движение по пътищата и причинил на пешеходеца Е. Р. Т. средна телесна повреда по непредпазливост.

За настъпилото пътнотранспортно произшествие била уведомена Райна Бачева – дежурен прокурор в Районна прокуратура – Благоевград от дежурния разследващ полицай при 02 РУ на МВР Благоевград. Вместо да разпореди незабавно започване на първоначални и неотложни процесуално следствени действия, прокурор Бачева разпоредила на разследващия полицай да не започва досъдебно производство, а да се уведоми КАТ и да се предприемат действия по административно наказване на дееца. Установено при разследването, че преди уведомяването й за пътно транспортното произшествие от разследващия полицай, прокурор Бачева е била информирана за инцидента от свой близък, който е в приятелски отношения с извършителя на деянието.

Съгласно чл. 230, ал.1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство.

Искането на главния прокурор е обосновано от прякото отношение на възложените функционални служебни задължения на прокурор Райна Бачева с обвинението, което й е повдигнато.

Главният прокурор настоява Райна Бачева да бъде отстранена от длъжността прокурор в Районна прокуратура – Благоевград за срок до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.