Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Софийската стокова борса: Повишават се цените на почти всички борсови стоки по света

Олиото и захарта са поевтинели на борсата съответно със 7 и 16%, показва годишният отчет на Софийска стокова борса (ССБ).

Цените на почти всички борсови стоки по света се повишават – изключение има най-вече при захарта, отчита Софийската стокова борса /ССБ/.

Прогнозата на Световния съвет по зърно /ССЗ/ е през 2018/2019 година реколтата от пшеница да е 740,8 млн. тона или със 17 млн. тона /около два процента/ по-малко от предходната реколта.

За първи път от шест години производството на пшеница в света ще е по-малко от потреблението, което се очаква да бъде 744 млн. тона. От ССБ успокояват, че ситуацията не е критична, защото и преходните запаси на пшеница са рекордни – 256 млн. тона.

Най-голям ръст на производство на пшеница има в Австралия – увеличение с около 4 милиона тона, в САЩ ще бъдат ожънати един милион тона зърно повече, но в Европейския съюз реколтата ще падне с три милиона тона до 148 млн. тона, прогнозират в ССЗ.

Цената на пшеницата е 214 долара за тон в Германия, 208 долара за тон във Франция и 201 долара за тон в САЩ.

Тази година ССЗ очаква спад с 10 млн. тона на реколтата в Русия и намаляване на ожъната пшеница в Украйна и Казахстан, но и трите държави ще имат агресивен износ, увериха от Софийската стокова борса. Цената на пшеницата в Русия е 210 долара, в Украйна – 208 долара. Българската пшеница се търгува средно по 183 долара за тон без данъци или около 300 лева за тон на вътрешния пазар. Цената на брашното у нас през март остава без промяна спрямо година по-рано – 64-65 стотинки за килограм на едро, съобщи Антонина Белопитова, директор в ССБ.

Световният съвет по зърното очаква реколтата от царевица да е 1050 млн. тона – със 7 милиона тона повече от предходната година. Увеличението ще е за сметка на по-добрите добиви в Украйна и страните от Южна Америка, смятат в ССБ. Реколтата в Бразилия се очаква да е 95 млн. тона и страната да излезе на първо място в износа на царевица. Експертите на ССЗ очакват страните от Европейския съюз да добият 61 милиона тона царевица, което ще е с 5-6 тона по-малко от предходната година. Цената на царевицата е с 19 процента по-висока тази пролет – във Франция е 205 долара за тон, в Украйна 203 долара за тон и около 183 долара долара за тон в САЩ. У нас царевица се търгува около 280 – 300 лева за тон без ДДС.

Експертите очакват реколтата от рапица в света тази година да е 73,1 млн.тона или с два милиона тона повече. Добивът в ЕС вероятно ще бъде с един – два милиона тона повече. Цената на рапицата пада на годишна база с 11 процента до малко над 350 евро за тон на борсата EURONEXT.

Заради повишения износ цената на слънчогледа в Украйна и в Русия се качва до 385 – 390 долара за тон. Преди годината той се търгуваше в Украйна по 310 долара за тон.

У нас цената на слънчогледа е паднала от 680 лева за тон през март 2017 година до 560 лева за тон тази пролет. Световното производство на слънчоглед е над 45 млн. тона, като пада с два милиона тона. Реколтата в страните на ЕС се очаква да е около 9,3 млн. тона. Експертите посочват, че ще има по-ниски добиви на слънчоглед в Украйна и в Русия.

На борсата на сурово слънчогледово олио в Ротердам се отчита спад с три процента на стоката до 795 долара за тон.

В България олиото поевтинява от 1,75 лева за литър на едро през миналата пролет до 1,64 лева за литър през март 2018 година.

За една година цената на захарта пада средно с 26 процента, отчитат експертите на Софийската стокова борса.

На борсата за сурова захар в Ню Йорк цената на захарта е трайно под 300 долара, а в Лондон рафинираната захар се продава за 355 долара за тон без данъци. Същата тенденция се вижда и в България – средната цена на пакет от един килограм захар на едро сега е около 96 стотинки при цена 1,03 лева преди година.

За една година петролът поскъпна с 30 процента и се търгува в рамките на 69-70 долара за барел /един барел е почти 159 литра/.

На лондонската борса за метали се повишава цената на калая, никела, оловото, цинка и на медта. Влияние върху цените според експертите на ССБ оказват митата, които държавите започват да налагат помежду си за търговия с метали.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.