Софийска районна прокуратура разследва съставяне на фалшив документ във Великотърновския университет

По случая е образувано досъдебно производство, а предвиденото от закона наказание е до 2 години затвор

Софийската районна прокуратура разследва съставяне на документ с невярно съдържание във Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий". Работата по случая започнала по сигнал на депутата от Обединени патриоти доц.Милен Михов за нарушение при издаване на 170 дипломи на италиански граждани. В писмо до народният представител от държавното обвинение информират, че по описа на Софийска районна прокуратура /СРП/ са постъпили материали, изпратени по компетентност от Окръжната прокуратура във Велико Търново с оглед данни за извършено престъпление по чл.316 и чл.309 от НК.

"След приключване на възложена от СРП проверка, извършена от Главна дирекция "Национална полиция"-МВР, с постановление от 11 април тази година е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.316 и чл.309 от НК", се казва в писмото на СРП до доц. Милен Михов.

В страницата си във Фейсбук депутатът пояснява, че въпросният чл.309 от НК гласи, че който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години.

"След терора спрямо Студентски съвет и писмото от Софийска районна прокуратура, Ректорът на ВТУ трябва да подаде оставка!", категоричен е доц. Михов.

Паметливи преподаватели от великотърновския ВУЗ припомнят, че разследването е за подправено решение на висшия орган на университета-Академическият съвет. Фалшифицираният  документ, свързан с издаването на 170 дипломи на италиански граждани е бил използван пред Националната агенция по оценяване и акредитация.

През ноември миналата година, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов обяви публично, че въпросните дипломи са анулирани. Разследващите обаче са открили, че има данни за извършено закононарушение. Проф. Христо Бонджолов е кандидат за втори ректорски мандат, а изборите вероятно ще бъдат насрочени за 10 юни.

Коментари

Задължително поле