София в топ 10 за Седмицата на градската мобилност

София е сред отличниците в европейската инициатива за Седмицата на градската мобилност. Резултатите бяха отчетени по време на двудневна работна среща в Брюксел с участието на 37 страни, сред които и България, предаде БНР. На официална церемония бяха обявени резултатите за миналата 2016-а година и столицата ни е в топ 10.

Във вече традиционната надпревара София бе в конкуренцията на 51 държави и 2400 града. В изработено от домакините табло-пано за отличниците, нашето отразява моменти от организираните прояви на Центъра за градска мобилност по време на инициативата.

Седмицата на градската мобилност се провежда традиционно всяка година между 16 и 22 септември, основен координатор е Министерството на околната среда и водите, а програмата и реализацията се извършват от Центъра за градска мобилност. Идеята е чрез различни инициативи жителите на градовете-участници да се привличат към по-екологичен начин на живот и придвижване в големия град - да предпочитат използването на обществения транспорт, вместо личните автомобили, което помага на чистотата на въздуха, да преоткрият велосипеда, да прекарват повече време на въздух сред парковете и пешеходни зони

През тази година столицата ни отново ще се включи в инициативата, която ще бъде подчинена на мотото, че заедно стигаме по-далече. Екип от Центъра за градска мобилност започва да работи по нови инициативи в програмата, с които да провокира интереса на столичани, ще се търсят и партньори, които да откликнат на полезната „провокация“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България